24-09-2013, 15:25
(24-09-2013, 09:23)TadeuszD napisał(a): Na mój gust, to cieniowanie dachu w widoku "\" powinno być nałożone w drugą stronę.
W świecie TTD słońce świeci z prawej strony, więc wszystkie ściany i krawędzie zwrócone w lewą stronę powinny być ocienione, tak jak ma to miejsce w przypadku kafelków pochyłego terenu. A u ciebie są rozświetlone...
Tak wiem - ale dziękuję za spostrzegawczość i uwagę - samo przekolorownie/ cieniowanie spritów to dla mnie nie problem - problemem jest natomiast kodowanie. Dlatego do testów używam różnych spritów (tylko "odbitych" jak w tym przypadku) aby sprawdzić w miarę sprawnie daną rzecz. Późniejsza podmiana spritów to akurat nie problem. Staram się nauczyć NMLa ( Dzięki Twojemu tutkowi nt. drezyny) - choć idzie mi to na razie dosyć ciężko i część rzeczy kodowałem wcześniej w grfmakerze, choć już teraz zauważam jego duże ograniczenia.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)