Moje stacje i depoty - Proszę o opinie i rady
(26-09-2013, 19:21)Motorniczy napisał(a): Ad - Stacja 1 - nigdy nie zauważyłem takiego zjawiska - zawsze jest tak że sie zatrzymuje - ładuje ( bo takie stacje stosuje jako łaadunkowe ) po załadunku serwis i bezpośresnio wyjazd z serwisu bez zatrzymywania sie ( wszystkie polecenia mam NON-STOP i to może dlatego )

A no właśnie - dajesz polecenie, by pociąg jechał do zajezdni? To zmienia postać rzeczy, bo gdyby automatycznie miał stwierdzać czy potrzebuje serwisowania, czy nie, to takie sytuacje są możliwe.

(26-09-2013, 19:21)Motorniczy napisał(a): No własnie lepiej stosować Stacja 2 czy 3 ?

Moim zdaniem 2 lepsza, bo po wyjeździe z zajezdni wjeżdża na bliższy peron, nie blokując przy tym dojazdu do drugiego peronu tak jak to ma miejsce w przypadku 3 (zablokowanie toru przy wyjeździe z zajezdni).

(26-09-2013, 19:21)Motorniczy napisał(a): Stacja 4 - rozumiem że, lepiej jest jak 1 skład nie wykonuję jednocześnie dwóch zakrętów 45 stopni ?

" Wyjazd " No zgadza się ale czy to nie zmiejszy profitów kiedy jedzie z towarem do stacji wyładunkowej i zawsze przed wyładunkiem sie serwisuje ?
Również nie zauważyłem sytuacji żeby z ładunkiem przejechał stacje bez wyładunku do depotu i robił kolejne " kółko "

Wniosuje że jak ustalam sobie max 10 pol cały skład to najlepszym rozwiązaniem jest zakręt 10 pól na wprost i kolejny zakret ? ( gram na przyspieszenie realistyczne )

http://wiki.openttd.org/Game_mechanics (a gdzieś tu na forum jest to po polsku) - pod "Trains" jest tabelka z prędkościami na zakrętach.

Zajezdnie przed stacją zmniejszą profity, bo będzie dłuższy czas transportu, ale tak jak napisałem - mnie nie raz zdarzyła się sytuacja, gdzie pociąg zamiast rozładować, jechał za stację się serwisować. Może wypowiedzą się jeszcze ci, którzy stosują taki wariant depotów, bo ja nie wymuszam serwisowania Wink

Wiadomości w tym wątku
RE: Moje stacje i depoty - Proszę o opinie i rady - przez pAter - 26-09-2013, 19:32

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord