26-09-2013, 22:35
(26-09-2013, 19:32)pAter napisał(a): A no właśnie - dajesz polecenie, by pociąg jechał do zajezdni? To zmienia postać rzeczy, bo gdyby automatycznie miał stwierdzać czy potrzebuje serwisowania, czy nie, to takie sytuacje są możliwe.No własnie nigdy nie daje do rozkazów depotów bo ja już pisałem stosuje Stacja nr 1 ( gdzie pociąg poprostu w nim zawraca ) i również przymusowy " Wyjazd "
Dlatego nie dawałem do rozkozów serwisu bo i tak musi do niego wjechać.
Jedyny minus jaki jest przy Stacja nr 1 jest to że jak jakiś pociąg jest nowo kupiony to przy wyjeżdzaniu z depotu i ładunku rezerwuje tor wyjazdowy przez co blokuje inne które chcą wjechać - ale nauczyłem sie że, ja daje nowego to czekam aż przyjedzie kolejny i robie mu w rozkazach pomiń.
(26-09-2013, 19:32)pAter napisał(a): Moim zdaniem 2 lepsza, bo po wyjeździe z zajezdni wjeżdża na bliższy peron, nie blokując przy tym dojazdu do drugiego peronu tak jak to ma miejsce w przypadku 3 (zablokowanie toru przy wyjeździe z zajezdni).Racja - wydaję sie to lepszym rozwiązaniem
(26-09-2013, 19:32)pAter napisał(a): http://wiki.openttd.org/Game_mechanics (a gdzieś tu na forum jest to po polsku) - pod "Trains" jest tabelka z prędkościami na zakrętach.Jak będe miał dobrze rozbudowaną stacje to będe to obserwował i wyciągał wnioski, jak już pisałem nie spotkałem sie z czym takim i muszę to zobaczyć żeby uwierzyć
Zajezdnie przed stacją zmniejszą profity, bo będzie dłuższy czas transportu, ale tak jak napisałem - mnie nie raz zdarzyła się sytuacja, gdzie pociąg zamiast rozładować, jechał za stację się serwisować. Może wypowiedzą się jeszcze ci, którzy stosują taki wariant depotów, bo ja nie wymuszam serwisowania

Dziękuje za link.
Może jeszcze jedno pytanie - Ja zawsze stosuje metode pełnego załadunku przy średio 5-6 wagonowym składzie zazwyczaj na 1 trasie jeżdzą dwa żeby zawsze jakiś był na stacji i sie ładował. Zastanawiam sie czy nie lepszym roziązaniem jest 3x4 wagony zamias 2x6. Na co muszę zwrócic uwage żeby dobrze dostosowac ilość wagonów.
Wiem że tam są dane w procentach - chyba " przetransportowano " ale tu chodzi o żywotność fabryki czy stosunek mojego wywozu do produkcji ?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)