gra wieloosobowa przez router
Cześć
Na wstępie trochę mnie nie było i znowu wszystko się pozmieniało.

Mam taki problem:
Kupiłem router Pentagram P 6331-6, włączyłem firewall'a na kompie (XPsp2, Vista) i jakoś nie mogę pograć z bratem przez internet. Laptop z Vista jest połączony z routerem przez WiFi, stacjonarny z XPsp2 przez RJ45. Kiedy brat przyjeżdża do mnie (też ma laptopa z Vista) też korzysta z łącza przez WiFi. Podczas jego pobytu nie ma problemów z grami (Zdoom, OTTD). Kiedy brat jest u siebie dzieli łącze z sąsiadem. Ponieważ na kompach muszą być włączone zapory, router też musi mieć aktywny firewall nie potrafimy nawiązać połączenia między kompami. Może ktoś wie jak skonfigurować router, zapory systemowe aby umożliwić grę przez internet. Zapory na obu kompach mają ustawione możliwość przesyłania danych przez zdoom i Ottd.

Kilka dodatkowych spostrzeżeń:
1. router ma możliwość udostępniania portów Upnp (nie wiem co to znaczy)
mam emule i korzysta z tej możliwości z powodzeniem.
2. Kiedy brat jest u mnie nie ma żadnych problemów z grą
3. Mogę się podłączyć do dowolnego serwera wyświetlanego na liście oczywiście nie zabezpieczonego hasłem (próbowałem jako widz z powodzeniem)
4. Kiedy zakładam serwer na swoim kompie brat go nie widzi w liście serwerów i na odwrót.
5. Wpisując serwer przez IP wyświetla się informacja serwer wyłączony.

Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie informacje, które przybliżą lub pomogą rozwiązać problem.

Wiadomości w tym wątku
gra wieloosobowa przez router - przez Ciastek - 20-03-2009, 21:05
RE: gra wieloosobowa przez router - przez Sander - 20-03-2009, 21:59
RE: gra wieloosobowa przez router - przez Rysh - 20-03-2009, 23:21
RE: gra wieloosobowa przez router - przez Ciastek - 21-03-2009, 14:46
RE: gra wieloosobowa przez router - przez Rysh - 21-03-2009, 15:54
RE: gra wieloosobowa przez router - przez Mouse - 21-03-2009, 18:15
RE: gra wieloosobowa przez router - przez Mike - 21-03-2009, 23:36
RE: gra wieloosobowa przez router - przez Sander - 21-03-2009, 23:55
RE: gra wieloosobowa przez router - przez Rysh - 22-03-2009, 01:40

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord