01-10-2013, 14:28
(01-10-2013, 12:56)daBART napisał(a): Testuję i szukam jakiegoś rozwiązania - takiego które mnie zadowoli - mianowicie podczas skrętu obraca się tylko sama kabina, a ta "część" ciągnika będąca pod naczepą nie (pozostaje w tej samej pozycji co naczepa)
Są na to rozwiązania...
1) Sprite'y członów pojazdu mogą się częściowo "przeplatać" - zobacz tutorial dotyczący PT31. W twoim przypadku koła ciągnika mogą być jeszcze fragmentem sprite'u ciągnika, a naczepa może "wisieć" w powietrzu. Pamiętaj tylko, że w OTTD nie ma pojęcia "wyżej" i "niżej" i nie możesz narysować pełnego rysunku ciągnika, licząc na to, że naczepa przesłoni te częsci, które wypadają "pod" nią. Sprity ciągnika i naczepy muszą do siebie pasować jak jeden rysunek rozcięty nożyczkami.
2) Sprawa się nieco komplikuje na zakrętach, gdy widać przerwy między sprite'ami, ustawionymi pod różnymi kątami. Ale tu można zastosować rozwiązanie programistyczne - w tych szczególnych momentach kod NewGRF może zwracać inny sprite, który ma narysowany pełen widok ciągnika.
Generalnie, od przegubowości nie uciekniesz. Twoje pojazdy mają długość większą niż 8 jednostek. Nie testowałem twojego setu, ale dam sobie resztkę włosów obciąć
, że jak jeden pojazd stanie, to ten jadący za nim wjeżdża mu w tyłek na pół długości...
Aby temu zapobiec, tworzy się niewidzialne człony, ciągnęte za pojazdem podstawowym. Zobacz do PKP Setu na kod np. platformy Sgs.Trzeba tylko pamiętać, że samochody przegubowe w OTTD nie mogą wjeżdżać do tych klasycznych zatok, do których samochód wjeżdża tyłem. Moga byc obsługiwane tylko na przystankach i stacjach przelotowych.
P.S.
Dym oraz iskry to ozdobniki generowane przez grę, a nie dodatek NewGRF.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)