04-10-2013, 16:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-10-2013, 18:11 przez lordvjadropl.)
"Poziom atrakcyjności wagonu w OTTD zależy
praktycznie wyłącznie od jego pojemności i
prędkości max. Pozostałe parametry, jak np.
prędkość ładowania mają znaczenie drugo- lub
trzeciorzędne"
I tu się drogu tadeuszu mylisz, dla mnie liczą się 2 parametry - prędkość ładowania i maksymalna. Tak naprawde lepiej zrobić kilka mało pojemnych, ale szybkich i krótko stojących na stacjach pociągów niż wielki, ale mimo dwukrotnie większej ładowności, stojący na stacji 4 razy dłużej.
Tak jest przynajmniej w moich doświadczeniach gdzie linie ciągle mi się korkowały przez brak wolnych peronów.
Ale gdy zmieniłem polityke tworzenia pociągów problemy ustąpiły, a wydajność nie zmalała, a wręcz wzrosła.
Tak więc morał jest taki, że opłaca się żonglować czasem ładowania wagonów
@down w pełni się z tobą zgadzam, chciałem tylko zwrócić uwagę na to że prędkość ładowania też jest ważną cechą, która defakto często decyduje do czego użyje się danego wagonu i nie powinno się jej lekceważyć.
praktycznie wyłącznie od jego pojemności i
prędkości max. Pozostałe parametry, jak np.
prędkość ładowania mają znaczenie drugo- lub
trzeciorzędne"
I tu się drogu tadeuszu mylisz, dla mnie liczą się 2 parametry - prędkość ładowania i maksymalna. Tak naprawde lepiej zrobić kilka mało pojemnych, ale szybkich i krótko stojących na stacjach pociągów niż wielki, ale mimo dwukrotnie większej ładowności, stojący na stacji 4 razy dłużej.
Tak jest przynajmniej w moich doświadczeniach gdzie linie ciągle mi się korkowały przez brak wolnych peronów.
Ale gdy zmieniłem polityke tworzenia pociągów problemy ustąpiły, a wydajność nie zmalała, a wręcz wzrosła.
Tak więc morał jest taki, że opłaca się żonglować czasem ładowania wagonów
@down w pełni się z tobą zgadzam, chciałem tylko zwrócić uwagę na to że prędkość ładowania też jest ważną cechą, która defakto często decyduje do czego użyje się danego wagonu i nie powinno się jej lekceważyć.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)