25-12-2013, 21:40
(25-12-2013, 21:00)KOZACKI BOHUN napisał(a): szczerze mówiąc trochę się zawiodłem... rzeki jakiś pocięte bez połączeń a mapa zbyt mała jak na mój gust. min 2000 kratek powinno być
Co to znaczy "pocięte rzeki"? W którym miejscu? Jeśli chodzi o źródła rzek, no to bezsensem byłoby umieszczanie tak szerokiej wody (1 kratka), gdzie strumyk normalnie ma 1 m szerokości. Dlatego na ich początkach zazwyczaj stawiałem kilka uciętych fragmentów, co ma symbolizować to, że ta rzeka gdzieś mniej więcej w tych miejscach zaczyna być istotna.
O wielkości mapy ciężko tu dyskutować. 2048x2048 to w ogóle jest za duża mapa na rozgrywkę sieciową (mała konkurencyjność, mniejsza grywalność), nie wspominając o problemach gry na tabletach przy takich rozmiarach. Ja po stworzeniu tej mapy, po postawieniu wszystkich miast i rzek, zdecydowanie potwierdzam, ze 1024x1024 to był doskonały wybór.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)