10-01-2014, 13:58
(10-01-2014, 12:50)McZapkie napisał(a): Taka drobna uwaga: czy na wschód od Krakowa można prosić o małą wioskę o wdzięcznej nazwie Mogiła?
Wolałbym nie stawiać tak małych miejscowości. Każde duże miasto wchłania takie miasta/wsie, a w grze negatywnie to wpływa na jego rozwój.
(10-01-2014, 12:50)McZapkie napisał(a): Jako że gra startuje od 1950 (szkoda że nie od 1945, byłoby ciekawiej), to nie było jeszcze Nowej Huty.
Jeśli gracz będzie chciał i będzie taka możliwość włączona, to sobie hutę postawi i się ta wioska rozwinie.
Jeśli nie, to zostanie wchłonięta przez Kraków jak Swarzędz przez Poznań.
Startując w 1945 roku mielibyśmy miasta po 10-20 mieszkańców, szczególnie na zachodzie
Tworzenie takiej mapy to sztuka kompromisów. Np. w 1950 r. mieliśmy inne granice na wschodzie niż obecnie, ale nikt przecież w 1951 roku nie będzie ręcznie zmieniał granic 
Nawiązując do Nowej Huty - pytanie - po co? Skoro dzisiaj jest to dzielnica Krakowa, to można albo postawić tabliczkę z napisem "Nowa Huta", albo nic nie robić, bo znowu musiałbym w ten sposób podpisywać każdą dzielnicę w większych miastach. Robi się przez to zbyt duży bałagan, a trzeba pamiętać, że nie jest to symulator miast

(10-01-2014, 12:50)McZapkie napisał(a): Druga sprawa - czy drzewa da się jakoś zagęścić w miejscach gdzie są znane puszcze, Parki Narodowe itp?
Nie tylko lepiej by to wyglądało, byłby większy realizm, bo utrudniłoby budowę czegokolwiek w tym miejscu (wycinka drzew kosztuje pieniądze i reputację).
W okolicy Gorzowa Wlkp, Białegostoku oraz Brześcia można by zrobić bagna (pewną ilość jedno-polowych jeziorek):
http://www.rzekipolski.info/mapa-polski-rzeki.html
Drzewami jeszcze się nie zajmowałem, ale tutaj masz rację - tam, gdzie w rzeczywistości zalesienie jest duże, tam w grze powinny być też drzewa.
BTW, zanim opublikowałem betę 1 mapy, usunąłem podpisy rezerwatów przyrody i parków narodowych, bo podpisałem je tylko w górach (chciałem szybko wypuścić betę na świat, a tak to musiałbym całą Polskę opisać). Tak więc był np.: Tatrzański Park Narodowy, czy rezerwat przyrody Czantoria.
Brakuje jeszcze kilku większych jezior, ale z tymi bagnami to dobry pomysł. Wezmę to pod uwagę przy aktualizacji.
(10-01-2014, 12:50)McZapkie napisał(a): Mogę pomóc w rozwoju mapy, np. powyższe pomysły i przemysł pod ECS.
Myślę, że możesz się jeszcze wstrzymać, bo mam już kilka rzeczy do poprawek (brakujące miasta, niepotrzebny napis itp.). Na razie prawdopodobnie wstrzymam się z aktualizacją mapy, do czasu aż na studiach zakończę sesję.
Polecam teraz zagrać sobie na luzie, budując transport pasażerów i podłączając nowo-powstające przedsiębiorstwa do swojej sieci kolei
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)