(15-01-2014, 00:02)TadeuszD napisał(a): Weź pod uwagę, że parametr reliability_decay nie jest nigdzie widoczny w grze - jego nadużywanie jest więc "podkładaniem świni" Bogu ducha winnym graczom.Masz trochę racji z tym, że reliability_decay nie jest widoczny bezpośrednio (choć widać jak szybko spada niezawodność w podglądzie pociągu), niemniej jednak ST44 nie jest "nieco", tylko 5x lepsze od ST43 przy tej samej (nawet mniejszej) cenie - to dopiero jest podkładanie świni
[...]
najbardziej zasłużone "konie robocze" (Ty2, ST44, ET22) mają ten parametr nieco zmodyfikowany na '+' lub '-'.
i rozwalanie balansu gry.W mojej propozycji stosunek ceny do jakość pozostaje zbalansowany, nie uważam też że kilka tendrzaków będzie lepszych niż jeden Ty51, bo będą musiały częściej zaglądać do lokomotywowni. Ponadto zauważ że w mojej propozycji 2x lepszy to nie 2x droższy tylko trochę bardziej niż 2x.
(15-01-2014, 00:02)TadeuszD napisał(a): Poza tym w OTTD wszystkie lokomotywy wjeżdżają do depotów tak samo często - zwykle co 150 dni - i nie ma to związku z reliability_decay.Po pierwsze te 150 dni można sobie regulować w podglądzie pociągu, po drugie w praktyce nie wiem jak inni, ale ja wizyty w szopie ustawiam sobie w rozkładzie jazdy, co jest bardziej optymalne, bo zjeżdża pusty a nie z towarem i na tyle często aby mu nie zdążyło bardzo spaść reliability, a nie w przypadkowy sposób robiąc bałagan.
(15-01-2014, 00:02)TadeuszD napisał(a): Ty patrzysz na set z punktu widzenia MK.A właśnie że nie, patrzę z punktu widzenia gracza, który widzi set lokomotyw o podobnych cenach i parametrach, stosunkowo mało zróżnicowanych.
Ponadto gra lokomotywami z rd=20 na dużej mapie zaczyna być męcząca.
(15-01-2014, 00:02)TadeuszD napisał(a): TKt-ka z boczniakami spokojnie konkuruje nawet z tańszymi w eksploatacji ale nieco bardziej ociężałymi EN57 i 71. W wersji 2.0.9 setu musiałem nawet troszkę poprawić parametry 'kibli', żeby bardziej opłacało się w nie inwestować w metropoliach.No widzisz, a wystarczyło by, gdybyś w EN57 zmniejszył rd.
Wtedy TKt48 byłoby może zrywniejsze i tańsze, ale musiało by częściej zaglądać do szopy, więc summa summarum EN57 wykonywałby więcej kursów i więcej zarabiałoby. cbdu.
Pamiętajmy, że czas w grze jest trochę abstrakcyjny - jednocześnie są to lata i godziny. Więc reliability_decay też jest abstrakcyjne, i trzeba tu zawrzeć nie tylko awaryjność jako taką, ale dzienny ciągły czas pracy danej lokomotywy.
A czy nie da się jakoś wyświetlać w oknie kupna informacji o reliability_decay?
Skoro zdefiniowałeś takie detale jak hamulce i ogrzewanie?
Może wystarczy string "Częstotliwość serwisowania:" i słownie b. duża, duża, średnia, rzadka, b. rzadka.
Ale może zamiast gadać to spróbuję skompilować ze zmienionymi parametrami i sprawdzę czy się sprawdza.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)