(06-02-2014, 15:12)McZapkie napisał(a): Po testowym multiplayerze na mapie zimowej z FIRS mam parę uwag:
1. nie da się kupić Eamosa, mimo że w FIRS była dostępna ruda.
Bo na serwerach jest jeszcze PKP set 2.0.8, bez Eamosa i WLABd, które są dopiero w testowej 2.0.9.

McZapkie napisał(a):2. brakuje SP45. SU45 z ogrzewaniem elektrycznym były przebudowywane od 1988, wcześniej były SP45 z ogrzewaniem parowym. W efekcie w grze do wyrzucenia są wagony z ogrzewaniem parowym, jeśli się podmienia parowóz na spalinowóz...
Do rozważenia. Problemem jest to, że trzebaby je jakoś wizualnie rozróżniać. Np. SP45 tylko z zielonym czołem, a SU45 z żółtym...
McZapkie napisał(a):3. włączone awarie to katorga przy defaultowym vehicle_life: 20. Ledwie się kupi, nie zdąży nacieszyć z zakupu a już trzeba nową.
W przypadku multiplayera to mordercza katorga, bo wystarczy się wylogować, ktoś inny się zaloguje, 20 lat stuknie i wszystkie lokomotywy dymią na szlakach z reliability 0%.
Już to kiedyś tłumaczyłem. Aby set był w miarę zrównoważony ekonomicznie, to dwukrotne wydłużenie czasu życia lokomotyw powinno spowodować dwukrotny wzrost cen ich zakupu. Albo musiałaby mieć znacznie wyższe koszty utrzymania.
McZapkie napisał(a):W zamian za to, powinny być skrócone okresy dostępności lokomotyw (retire_early), obecnie można kupić "nowe" przedwojenne parowozy jeszcze w latach 70tych. I tak ich wtedy już nikt nie kupuje.
Mów za siebie...
Zapominasz o maszynach, które pracowały w przemyśle, np. na kolejach piaskowych, nawet dłużej niż na PKP. Ewidentne zabytki, jak Tp4 lub Ok1 faktycznie możnaby wcześniej wyłączyć. Ale nie widzę przeszkód, żeby takiego Ty23 "z drugiej ręki" kupić jeszcze w 1970r.Edit: Idąc tym tropem, trzeba by po 1980 roku wyłączyć także praktycznie wszystkie elektryki i diesele, gdyż wszystko co dziś jeździ po torach, to "trupy" wyprodukowane lub zakupione w latach '60 i '70. Tylko jak grać w takich realiach?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)