(17-02-2014, 10:35)TadeuszD napisał(a): BTW: Czy w okresie międzywojennym nie było żadnej polskiej konstrukcji, odpowiadającej donner'om?Myślę że nie ma co zaklinać rzeczywistości, było jak było.
Bo tak sobie właśnie przypomniałem założenia, jakimi kierowałem się u zarania PKP setu. Starałem się wtedy unikać nadmiaru "niemiecczyzny", żeby nie biło tak po oczach, że większość taboru, jeżdżącego po Polsce do lat 50-tych, to graty po kolejnych zaborcach.
W 1938 na PKP było około 10 tys. wagonów osobowych, z czego 4-osiowych przejściowych ~1700, ~1600 wagonów osobowych było produkcji polskiej - zapewne właśnie te lilpopy itp - wątpię by budowali inne, skoro brak było dalekobieżnych a dużo było właśnie starych gratów dobrych na lokalne linie.
Donnery prawie skończone, musze tylko poprawić Bi bo jest jakiś przesunięty (to te dwa za pocztowym).
Zastanawiam się, czy w celu lepszego rozróżnienia nie dać żółtego paska - w końcu w latach 50tych przemianowali Bi na Ai.
[Obrazek: bici2.jpg]
PS. z innej beczki - proponuję uniwersalnym wagonom krytym, węglarkom i platformom dołożyć:
Kod:
misc_flags: bitmask(TRAIN_FLAG_AUTOREFIT);Słuzy do tego guzik "autorefit" na liście rozkazów - oczywiście można sobie wybrać, na której konkretnie stacji to ma być.
Ale musi być wsparcie GRFa.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)