(04-03-2014, 17:49)TadeuszD napisał(a): Moim zdaniem jest dokładnie odwrotnie niż piszesz.Ale to przecież nie jest patch, tylko standard -w każdym openttd tak jest: http://docs.openttd.org/economy_8cpp_source.html linia 970.
Jak widać, stary czerwony model daje gwałtowny spadek, ale potem rośnie...
O tym dziwnym patch'u nie mówię. Dla mnie to też jakieś kuriozum.
Ale zgadzam się, jest to kuriozum i stąd mój model

Dziwię się że w ogóle bronisz tego kuriozum, skoro powodu tego buga większość pracy wsadzonej w pkp-set, a także inne newgrf, jest po prostu wsadzona na marne.
3xPt31 z węglarkami i wyłączonym limitem wagonów - czy to jest to, do czego warto było dążyć?
(04-03-2014, 17:49)TadeuszD napisał(a): A wracając do modeli przychodów, to zauważ, że obecny model jest wpisany nie tylko w OTTD, ale i w specyfikację NewGRF. O parametrach krzywej "starzenia się" ładunku decydują GRF-y przemysłoweHalo, przecież mój model korzysta z tych samych parametrów i jak pisałem, rezultaty są zasadniczo te same na odległościach takich jak w standardowym TTD.
Standardowy TTD był bardzo dobrze zbalansowany ze względu na odległości, prędkości i ładunki. Przykładowo, OIL ma najdłuższy czas ochrony przed czasem dlatego, by dało się wozić tankowcami na duże odległości.
Rudowęglowców nie było, stąd mniejsze czasy.
Ale teraz są newgrf ze statkami do innych towarów i trochę problem - dlatego w FIRS przedłużono też czasy dla innych masowców.
Ale to wszystko i tak się sypie na większych mapach.
Nie można bezkarnie zmieniać gry bez odpowiednich poprawek.
Tak to wyglądało na standardowej mapie dla ropy i pasażerów:
[Obrazek: oilpax-oldgood.png]
i to ma sens - a na większej mapie mamy garba, spadek, znowu wzrost - to nie jest tak, że "gra tak ma", to zwykły błąd jak się zmienia coś, co dobrze działało.
Moja zmiana naprawia ten błąd.
Pokazane krzywe w oryginalnej grze są podobne do rzeczywistych krzywych płatności, przykład z Przewozów Regionalnych:
[Obrazek: passpaymentgraph_regio.png]
jak widać jest to odwrotność funkcji wykładniczej plus jakaś prosta.
W TTD dla małych prędkości była dodana dodatkowo kara czasowa, stad krzywa się zakrzywiała w dół.
I ta właśnie działa mój model.
PRAKTYCZNIE TO SAMO CO BYŁO do 200 pól:
[Obrazek: paxcomp64.png]
przerywane duża prędkość - oba modele się pokrywają, ciągłe mała prędkość - oba modele się pokrywają w obrębie czarnego kwadratu.
Ja nie robię żadnej rewolucji, tylko poprawkę w zakresie, w którym to źle działa.
Natomiast kombinowanie w newgrf aby wydłużyć czas, to nie jest dobry pomysł.
Zrobiłem tak w FIRS (zwiększyłem days1), ale to rozwala balans z kolei na małych odległościach. To samo ze starzeniem.
Wieczorkiem wrzucę plik z patchem, jak ktoś chce, to sobie skompiluje i oceni, czy rozwaliłem grę czy ja poprawiłem.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)