07-03-2014, 01:35
(05-03-2014, 00:22)TadeuszD napisał(a): Bronię jednak ogólnej idei, wg której wożenie towarów klasycznymi środkami transportu na coraz większe odległości staje się całkiem nieopłacalne, a nie tylko trochę mniej opłacalne. Wymusza to inwestowanie w coraz lepsze (i droższe) technologie - samoloty, pociągi MagLev, vacuum-tube, itp. OTTD zdecydowanie NIE JEST grą realistyczną, więc nie ma tu sensu skupiać się na rzeczywistych stawkach przewozowych, np. PKP...Gdybym się skupiał na rzeczywistych stawkach PKP Cargo, to bym przywalił linię prostą PLN(km), niezależną od prędkości

Ja tylko realizuję to, co napisano na głównej stronie openttd: "It attempts to mimic the original game as closely as possible while extending it with new features."
i poprawiam rzeczy, które są skopane. W oryginalnej grze stawki za transport towarów bardzo mało zależały od czasu i podobnie powinno być na dużych mapach.
Przecież różnica między modyfikatorami dla szybkich i wolnych towarów jest nawet 10-krotna!
Wcale nie jest tak, że jeśli coś nie zależy od prędkości, to się nie opłaca inwestować w szybszy transport.
Nawet, gdyby stawki zupełnie nie zależały od prędkości, opłacałoby się inwestować w szybszy transport z 2 trywialnych powodów: większa przepustowość linii i więcej razy można obrócić tym samym pojazdem w danym czasie.
Tym niemniej uwzględniam postulaty, aby przewozy na duże odległości małymi prędkościami były całkiem nieopłacalne (spada do zera albo poniżej running cost) - ale to zależy od rodzaju towaru.
Cytat: Nie chodziło mi, że trzeba coś zmieniać w GRF-ach. Chodziło mi o to, że OTTD mógłby sztucznie "spowalniać czas" na dużych mapachJest chyba takie coś - Daylenght patch - ale z tego co mi się obiło o oczy, to są duże problemy ze zbalansowaniem produktywności przemysłu, kompatybilnością ze skryptami i innymi poprawkami - dlatego ciągle nie ma tego patcha w głównej wersji.
Co do funkcji exp() to oczywiście że nie będzie używana w takiej formie, to jest tylko dla testów,
jak pisałem, liczby zmiennoprzecinkowe w ogóle są zabronione w openttd bo rozwalają rozgrywkę sieciową.
Zrobię to na int, a zamiast e^-x będzie 2^-n, co można trywialnie załatwić przesuwem o bit w prawo.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)