(17-03-2014, 12:30)McZapkie napisał(a): Oj bardzo się czepiają:
http://www.tt-forums.net/viewtopic.php?f...4&start=13
a konkretnie tego, że running cost rosną szybciej niż przychody.
Zakładam, że ktoś chciał uzyskać efekt podobny do tego, który Ty chciałbyś też uzyskać - wraz z czasem gry rośnie "presja" na lepsze, nowsze i oszczędniejsze pojazdy - tyle, że coś nie wyszło...

Cytat:Co do kwestii oczekiwań klientów, to "byt kształtuje świadomość" - mało kto na początku XIX marzył o podróżowaniu z prędkością większą niż koń...
Dopiero jak te zmiany zostaną wprowadzone przez jakiegoś wizjonera, ludzie się przyzwyczajają i nie wyobrażają sobie bez tego żyć.
Zgadzam się z tym "bytem". Dlatego w ostatnim poście zaproponowałem uzależnić "świadomość" klientów od jakiegoś współczynnika poziomu rozwój miast. Czyli: dobrze się sprawujesz - więcej od Ciebie wymagają...

Bo proste uzależnienie tej "świadomości" od daty też nie jest dobre. Trudno oczekiwać, żeby startując grę w 1980r, mając na mapie tylko małe miasteczka i nierozwinięty przemysł, pasażerowie od razu "wymagali" od gracza wożenia ich Pendolino lub samolotami. Taki mechanizm "oczekiwań klientów" powinien generować nieco inne współczynniki dla gry rozpoczętej w 1980r, a inne w przypadku wystartowania gry 100 lat wcześniej i rozwinięcia już do tego 1980 roku całkiem pokaźnej sieci połączeń.

EDIT
Przeczytałem dokładnie wątek dotyczący inflacji i uważam, że chłopaki nie do końca mają rację z tym przeskalowaniem wszystkiego do jednego 'baseyear'. A to z powodów, które już wyżej wymieniłem. Różnica w inflacji dla Income i Cost miała zapewne sprawić, że gracz na początku ma pewne fory, a później, jak już obraca milionami, to jest mu powoli przykręcana śruba...
Natomiast zeskalowania kosztów na 1950r spowoduje że im później gracz rozpocznie grę tym trudniej będzie mu cokolwiek zarobić...
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)