(17-03-2014, 16:24)TadeuszD napisał(a): Trudno oczekiwać, żeby startując grę w 1980r, mając na mapie tylko małe miasteczka i nierozwinięty przemysł, pasażerowie od razu "wymagali" od gracza wożenia ich Pendolino lub samolotami. Taki mechanizm "oczekiwań klientów" powinien generować nieco inne współczynniki dla gry rozpoczętej w 1980r, a inne w przypadku wystartowania gry 100 lat wcześniej i rozwinięcia już do tego 1980 roku całkiem pokaźnej sieci połączeń.W 1980 wymagają wożenia szybko ale na duże odległości.
Ponadto startując w 1980 już masz tabor na duże prędkości.
A startując w 1890 nie za bardzo.
Zwróć uwagę - ja nie uzależniam wymogów od daty jako takiej, tylko od dat wprowadzenia taboru.
Ponadto tyczy się to tylko naprawdę dużych odległości.
Dla małych jest to kompatybilne ze starym TTD.
Ale żeby nie przedłużać tematu, jak skończę poprawki to wrzucę źródła oraz binarki do przetestowania, oraz postawię serwer eksperymentalny.
EDIT: dostałem PW od kogoś, kto zastosował moją (poprzednią) poprawkę wraz z cargodist i był bardzo zadowolony.
Bez tej poprawki, na dużej mapie, tracił sporo kasy na podróżnych, którzy jechali z jednego krańca na drugi przesiadając się.
Tak więc argument "nagły spadek jest dobry żeby nikt daleko nie jeździł" jest inwalidą począwszy od wersji 1.4.0
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)