(22-03-2014, 13:49)Alkomat napisał(a): Czy jak stawiam statua właściciela w mieście by podnieś efektywności stacji to według Ciebie oszukiwanie?Jest zasadnicza różnica pomiędzy wykorzystaniem mechanizmu zgodnie z tego przeznaczeniem tego czegoś,
...
Pamiętasz jak nie można było budować na skarpach, miasta nie były wstanie osiągać 10.000 populacji, a o szybkim równaniu terenu można było tylko pomarzyć?
...
a wykorzystaniem luk i błędów w mechanizmach.
Tak jak jest różnica między korzystaniem z ulg podatkowych a przenoszeniem firmy do raju podatkowego.
Po czym poznaje się dobrego gracza?
Po tym, że potrafi grać uczciwie wobec siebie i innych i nie musi wykorzystywać bocznych furtek i środków dopingowych, aby osiągnąć dobry rezultat.
Ja gram dla przyjemności i nie mam żadnych ambicji bycia lepszym.
Po prostu takie tanie sztuczki psują mi przyjemność z gry, bo brzydko wyglądają.
Nawiasem mówiąc, na serwerze o nazwie HARD to wypadało by nie mieć takich "ułatwień".
Granie z wyłączoną opcją dostawiania odległych kawałków stacji jest bardzo ciekawym wyzwaniem.
(22-03-2014, 13:49)Alkomat napisał(a): niemiec, ja tam tego w punkcie 4 nie widzę.Szczerze to ja też nie widzę.
Tam jest wyraźnie mowa o innym mechanizmie - kasynie - sztucznym pobieraniu towaru.
W tym wątku jest o czymś, co bym nazwał "kompresorem" -
pobieranie opłaty za wielokrotnie większą odległość niż rzeczywisty przewóz.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)