(25-03-2014, 18:13)McZapkie napisał(a): Co do poprawek, to jednak będę się upierał przy większych szybkościach przeładunku dla pasażerów.
Poszedłeś w złym kierunku. Zamiast zmniejszać dla dalekobieżnych, trzeba było zwiększyć dla lokalnych/podmiejskich.
I tak jest. Domyślnie w OTTD loading_speed wynosi 5. I tyle mają wagony dalekobieżne. Natomiast resztę wyliczałem tak, aby otrzymać odpowiednio krótsze czasy załadunku. I tak: dalekobieżny rozładowuje się w 16 ticków, boczniak w 10 ticków, ryflak i bonanza w 9 ticków, bipa w 10 ticków, a EN57 w 6 ticków.
Faktycznie, bipę można by trochę poprawić, żeby nie była gorsza od ryflaka i bonanzy. Ale całą resztę uważam za poprawną. W końcu dalekobieżne, jak sama nazwa wskazuje, nie służą do ruchu podmiejskiego, więc długi czas załadunku eliminuje je z tego zastosowania.

Edit:
Poeksperymentowałem dziś z tym running_cost_factor. Odkryłem, że parametr ten jest wyznaczany co 1 dzień lub w momencie zmiany kierunku jazdy pociągu.
Do testów wyliczyłem running_cost_factor dla stojącej lokomotywy z tego samego wzoru, co normalny running_cost_factor, lecz przy podstawieniu power=0. Największy spadek kosztów byłby więc widoczny w przypadku lokomotyw ciężkich, o dużej mocy.
To, co najbardziej mnie razi w tym mechanizmie, to zero-jedynkowy charakter zmian tego kosztu. Eksperymentalnie zrobiłem więc trzeci stan pośredni - gdy pociąg jedzie całkiem pusty, to zużywa "połowę" swej mocy, tzn. koszty użytkowania przyjmują wartość pośrednią. W sumie niezły bonus dla pociągów towarowych, które praktycznie połowę czasu jeżdżą puste...
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)