12-04-2014, 19:34
Ponieważ cargodist wymaga posiadania sprawnego transportu miejskiego, aby tłumy pasażerów nie kłębiły się na dworcach czekając na przeładowane autobusy, postanowiłem doraźnie poprawić set tramwajów.
Zdekompilowałem grfcodec'em plik .grf do .nfo, poprawiłem w edytorze tekstowym odpowiednie hexy i skompilowałem ponownie.
W oryginalnym secie nie była zdefiniowana loading_speed (w grfmaker jest to nazwane "loading amount")
i dlatego, co było w tym wątku poruszane, tramwaje podwójne/przegubowe strasznie długo wymieniały pasażerów, bo każdy miał default 5.
Poprawiłem to w ten sposób, że za każde skrzydło drzwi są 2 punkty, za % niskopodłogowości dodatkowo 1...3 punkty.
Tak więc 13N ma 3 podwójne drzwi więc 12 loading_speed, a 13+13N ma 24 loading_speed
(co przy 2x większej ilości podróżnych daje taki sam czas wymiany).
Ponadto bardziej zróżnicowałem ceny, bo wcześniej pojedyncze i z doczepami niewiele się różniły.
Cena 2x13N powinna być w zasadzie 2x większa, koszt utrzymania 1.5x większy,
ale tego się nie da zrobić bez bloku base cost którego w NFO nie umiem dać.
Na końcu poprawiłem też klimaty - teraz są dostępne trzy, a nie tylko umiarkowany.
Poprawiona wersja jest na "bananach".
Zdekompilowałem grfcodec'em plik .grf do .nfo, poprawiłem w edytorze tekstowym odpowiednie hexy i skompilowałem ponownie.
W oryginalnym secie nie była zdefiniowana loading_speed (w grfmaker jest to nazwane "loading amount")
i dlatego, co było w tym wątku poruszane, tramwaje podwójne/przegubowe strasznie długo wymieniały pasażerów, bo każdy miał default 5.
Poprawiłem to w ten sposób, że za każde skrzydło drzwi są 2 punkty, za % niskopodłogowości dodatkowo 1...3 punkty.
Tak więc 13N ma 3 podwójne drzwi więc 12 loading_speed, a 13+13N ma 24 loading_speed
(co przy 2x większej ilości podróżnych daje taki sam czas wymiany).
Ponadto bardziej zróżnicowałem ceny, bo wcześniej pojedyncze i z doczepami niewiele się różniły.
Cena 2x13N powinna być w zasadzie 2x większa, koszt utrzymania 1.5x większy,
ale tego się nie da zrobić bez bloku base cost którego w NFO nie umiem dać.
Na końcu poprawiłem też klimaty - teraz są dostępne trzy, a nie tylko umiarkowany.
Poprawiona wersja jest na "bananach".
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)