26-04-2014, 17:42
Aktualnie pracuję nad mapą Piranhi, przerabiając ją na klimat zimowy, bo trochę brakuje mi zimy tego roku.
W zasadzie to robię ją od nowa, bo nie da się zmienić klimatu -
musiałem wyeksportować bitmapę wysokości i od nowa stworzyć mapę,
przy okazji poprawiłem trochę ukształtowanie terenu.
I teraz jest taki problem.
Mam dane ze wszystkimi miejscowościami - ich współrzędne geograficzne, oraz patch który to wszystko pięknie importuje.
problem w tym, że mapa wysokościowa była zrobiona na bazie jakiegoś odwzorowania,
bo jak wiadomo, żyjemy na kuli - i teraz nie da rady dopasować miast do brzegów, rzek itp.
Albo muszę zniekształcić mapę wysokości tak, aby południki i równoleżniki były siatką prostokątną,
albo przekształcić współrzędne (mam je w excelu) aby pasowały do mapy wysokościowej.
Wolałbym to drugie.
Ma ktoś pomysł, jak to zrobić?
Piranha korzystał chyba z tego odwzorowania:
149.156.194.203/~mczapkie/Train/tmp/tt/realmaps/10FIZYCZ.jpg
Ktoś się orientuje, jak się nazywa takie odwzorowanie?
Geografię miałem 30 lat temu...
W zasadzie to robię ją od nowa, bo nie da się zmienić klimatu -
musiałem wyeksportować bitmapę wysokości i od nowa stworzyć mapę,
przy okazji poprawiłem trochę ukształtowanie terenu.
I teraz jest taki problem.
Mam dane ze wszystkimi miejscowościami - ich współrzędne geograficzne, oraz patch który to wszystko pięknie importuje.
problem w tym, że mapa wysokościowa była zrobiona na bazie jakiegoś odwzorowania,
bo jak wiadomo, żyjemy na kuli - i teraz nie da rady dopasować miast do brzegów, rzek itp.
Albo muszę zniekształcić mapę wysokości tak, aby południki i równoleżniki były siatką prostokątną,
albo przekształcić współrzędne (mam je w excelu) aby pasowały do mapy wysokościowej.
Wolałbym to drugie.
Ma ktoś pomysł, jak to zrobić?
Piranha korzystał chyba z tego odwzorowania:
149.156.194.203/~mczapkie/Train/tmp/tt/realmaps/10FIZYCZ.jpg
Ktoś się orientuje, jak się nazywa takie odwzorowanie?
Geografię miałem 30 lat temu...
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)