(16-07-2014, 10:15)Walter Novotny napisał(a): Z tego co zaobserwowałem to teraz część EN57 ma niebieskie przyciemniane okna. Jak mam zmienić biały pas w KM?
EN-y sa taborem wysokopodłogowymi. Dolna krawędź burt wypada wyżej niż linia podziału między pixelami. Trzeba więc uzyć kolory przejściowe, jakby dolny rząd pixeli ściany był do połowy ścianą, a do połowy... bebechami pod podwoziem. Ja bym dodał szary pasek, w dodatku zmianiający intensywność w miejscach innych elementów - wózki, skrzynie akumulatorów itp. Musisz popróbować...
Co do okien, to do jasnych i ciemnych malowań trzeba użyć róznych odcieni okien, aby z jednej strony zbytnio nie kontrastowały, ale z drugiej strony żeby się nie zlewały. W dodatku do malowań w ciepłych barwach lepiej użyć okien lekko zaniebieszczonych, a do zimnych - raczej neutralnych, szarych.
Wszystko te i inne zasady sprawiają, że tych kilka pixelków wygląda jak prawdziwy pociąg.

@UAZownik:
Staram sie nie tworzyć fikcji. Jeśli jakaś lokomotywa nie jest eksploatowana na PKP (testów nie liczę), to w secie też jej nie ma.
@gustlik:
To jest tylko gra i nie da się w niej odtworzyć dziesiątków różnych, faktycznie istniejących wersji EN-a. Do setu będa trafiać tylko te najpopularniejsze. Te malowania i tak nie mają wpływu na parametry taboru - są tylko ładnym dodatkiem wizualnym.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)