Chciałbym odświeżyć sprawę długości ładowania, bo to jest według mnie największy feler setu w porównaniu z innymi oraz standardem.
Czas całkowitego wyładowania/załadowania wynosi prawie 20 "dni" - w przypadku standardu jakieś 12 dni, w przypadku 2cc - 4 dni (przy wagonach IR, przy IC chyba 8 dni).
Tu już nie chodzi o jakieś straty s(t)raty wskutek postoju, tylko tak długi czas jest porównywalny z czasem jazdy między stacjami na mniejszych mapach, w dużych miastach ilość pasażerów rośnie szybciej niż się ładuje,
a przede wszystkim to jest około 40 sekund skradzionych z naszego realnego życia. na gapienie się jak wolno procenty się zmieniają (gapienie konieczne przy debugowaniu trasy itp).
Obecnie loading_speed wynosi 5 (dla dalekobieżnych), a ja uważam, ze powinien być 2x większy (i analogicznie dla podmiejskich).
albo przynajmniej doszlusować do standardu.
Ta cyfra wychodzi mi z tej funkcji:
Zakładam ilość skrzydeł drzwi w wagonie dalekobieżnym na 4 (w openttd krawędzie peronowe są po obu stronach)
Podobną zastosowałem do setu tramwajów, jeżeli w secie autobusów podobne przeliczenia będą, to wszystko będzie ze sobą kompatybilne.
Wartość bonusu może być dodatnia dla bezprzedziałowców i ujemna dla wagonów sypialnych.
Obecnie skład wagonów sypialnych szybciej się ładuje niż zwykłych!
Wartości bonusów tak na oko proponuję:
Czas całkowitego wyładowania/załadowania wynosi prawie 20 "dni" - w przypadku standardu jakieś 12 dni, w przypadku 2cc - 4 dni (przy wagonach IR, przy IC chyba 8 dni).
Tu już nie chodzi o jakieś straty s(t)raty wskutek postoju, tylko tak długi czas jest porównywalny z czasem jazdy między stacjami na mniejszych mapach, w dużych miastach ilość pasażerów rośnie szybciej niż się ładuje,
a przede wszystkim to jest około 40 sekund skradzionych z naszego realnego życia. na gapienie się jak wolno procenty się zmieniają (gapienie konieczne przy debugowaniu trasy itp).
Obecnie loading_speed wynosi 5 (dla dalekobieżnych), a ja uważam, ze powinien być 2x większy (i analogicznie dla podmiejskich).
albo przynajmniej doszlusować do standardu.
(26-03-2014, 18:27)TadeuszD napisał(a): zakładając tę samą przepustowość na mb wagonu, dalekobieżny PKP powinien mieć loading_speed [...] 7.No to proponuję krakowskim targiem 8.
Ta cyfra wychodzi mi z tej funkcji:
Kod:
#define get_loading_speed(doorwings, bonus) doorwings*2+bonusPodobną zastosowałem do setu tramwajów, jeżeli w secie autobusów podobne przeliczenia będą, to wszystko będzie ze sobą kompatybilne.
Wartość bonusu może być dodatnia dla bezprzedziałowców i ujemna dla wagonów sypialnych.
Obecnie skład wagonów sypialnych szybciej się ładuje niż zwykłych!
Wartości bonusów tak na oko proponuję:
Kod:
#define LB_NOCOMPARTMENTS 2
#define LB_SLEEPINGCAR -4![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)