INNE Narzędzia do automatycznej generacji rzeczywistych map
Najpierw są robione rzeki (w trakcie wczytywania bitmapy), wszystko inne potem.
Oczywistą rzeczą jest że automatyczny algorytm nie sprawi, że mapa będzie od razu gotowa do użytku - zawsze trzeba ją przeglądnąć, uzupełnić przerwane rzeki (wczytanie plw.txt uzupełnia rzeki tam gdzie najczęściej "wysychają" czyli za zaporami) oraz posortować miasta w/m rozmiaru i powiększyć te co mają mniej niż kilkanaście mieszkańców.
Nawiasem mówiąc, gdy się używa skryptu RealGrowth, to miasta nawet zerowe rosną na początku gry i tego problemu nie ma.

Nad bitmapą wysokościową trzeba jeszcze popracować - dodać niewielkie wzgórza morenowe na Pomorzu i Mazurach, co do Górnego Śląska to tam będzie przemysł dostawiany który wymaga płaskiego miejsca.

Nierównomierna gęstość mieszkańców wynika z nierównomiernej ilości miejscowości o danej kategorii w mojej bazie danych. Już to trochę poprawiłem, ale w przyszłości chcę plik z miastami podzielić na kilka mniejszych,
ponieważ obecnie część miejscowości jest zastępowana przemysłem (np. tworzy się farma z nazwą miejscowości) i chcę mieć lepsza kontrolę nad tym przemysłem i gęstością miast.

Mapę intensywnie testuję na 149.156.194.203, ale to już temat na inny wątek.

Wiadomości w tym wątku
RE: Narzędzia do automatycznej generacji rzeczywistych map - przez McZapkie - 27-07-2014, 21:53
RE: Mapa wysokości Polski - przez Walter Novotny - 26-05-2014, 20:07
RE: Mapa wysokości Polski - przez McZapkie - 16-06-2014, 12:22
RE: Mapa wysokości Polski - przez McZapkie - 18-06-2014, 23:14
RE: Mapa wysokości Polski - przez pAter - 19-06-2014, 12:12

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord