01-11-2014, 13:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-11-2014, 14:04 przez FrontierPharmacist.)
Problem w tym, że TRAXX, przez swoją małą max.siłę pociągową, w przewozach towarowych przegrywa z tańszym i wcześniej dostępnym Byczkiem (ET22). Widać to szczególnie gdy stosujemy mnożnik wagi towarów - przy naprawdę ciężkich pociągach ET22, mimo mniejszej mocy, rozpędza się szybciej i łatwiej pokonuje wzniesienia. Przewaga prędkości TRAXXa nie ma tu znaczenia ze względu na limit prędkości wagonów.
W przewozach osobowych TRAXXa deklasują tańsze EP05 i EP09.
Nawiasem mówiąc, uważam, że EP05 jest trochę za dobry. Być może w rzeczywistości były to bardzo udane lokomotywy ale w secie praktycznie eliminują zastosowanie EP09 i ograniczają użycie EU07. Może powinny być wcześniej wycofywane albo EP09 powinny mieć niższy koszt utrzymania aby stały się konkurencyjne (mogłoby to odwzorowywać fakt, że były to pierwsze polskie lokomotywy z hamulcem elektrodynamicznym)?. Nie wiem, czy w najnowszej wersji coś się zmieniło, bo jeszcze nie grałem.
W przewozach osobowych TRAXXa deklasują tańsze EP05 i EP09.
Nawiasem mówiąc, uważam, że EP05 jest trochę za dobry. Być może w rzeczywistości były to bardzo udane lokomotywy ale w secie praktycznie eliminują zastosowanie EP09 i ograniczają użycie EU07. Może powinny być wcześniej wycofywane albo EP09 powinny mieć niższy koszt utrzymania aby stały się konkurencyjne (mogłoby to odwzorowywać fakt, że były to pierwsze polskie lokomotywy z hamulcem elektrodynamicznym)?. Nie wiem, czy w najnowszej wersji coś się zmieniło, bo jeszcze nie grałem.
Cytat:Husarz był produkowany w kilku odmianach, uniwersalnej, towarowej z obniżonymi prędkościami i pasażerskiej z Vmax 230. Jedno i wielosystemowe. IC zamówiło oczywiście wersję pasażerską, i to ona jest w secie. Dlatego dobrze by było jednak zablokować ciągnięcie przez niego towarów.Mimo wszystko ma oznaczenie EU a więc uniwersalny. Unikałbym wprowadzania takich ograniczeń w secie. Być może w rzeczywistości ciągnie on tylko składy osobowe ale w grze takie ograniczenie będzie wyglądać sztucznie - jak kogoś stać to niech sobie doczepia Taurusy i do węgla. Raczej skłaniałbym się do dostosowania parametrów tak aby po prostu było to nieopłacalne. Jest też inna opcja: zmniejszenie maksymalnej siły pociągowej. Wtedy, mimo dużej mocy i prędkości maksymalnej, składu towarowego skutecznie nie pociągnie.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)