(23-01-2015, 17:35)McZapkie napisał(a): Z cargo_subtype jest ten problem, że jak się auto-zmieni taki który tego nie ma na taki który to ma, to wskoczy na pierwszą pozycję - a jeśli pierwsza pozycja ma zablokowany wyjazd przez start-stop, to w ogóle chyba się nie auto-zmieni.
Co do pierwszej kwestii - tak, co do drugiej - nie dam głowy, ale raczej tak.
Dlatego:
1) Listy cargo_subtype powinny być możliwie jak najbardziej generyczne. Pojedyncze pozycje mogą być ukrywane w zależności od typu pojazdu. Najważniejsze, żeby te odpowiadające sobie mały ten sam ID stringu,
2) Nie każda auto-zamiana musi być możliwa do wykonania. Przykładowo, pojazdy jednoczłonowe mogą odwiedzać zatoczki, zaś wieloczłonowe wymagają przystanku przelotowego. Tak więc autoreplace z Żuka do TIRa nie musi dać się zrobić koniecznie automatycznie.
Ale na to też jest rada - można dodać do każdej listy pozycję 'konfiguracja domyślna'. Wtedy taki 'domyślny' Żuk bez większego problemu przebuduje się na 'domyślnego' TIRa. Auto-zamiana nie powiedzie się wtedy, gdy gracz przeprowadził refit tego Żuka na coś nietypowego, no ale to już wina gracza.
Cytat:Jak się zdefiniuje 2 subtype to obydwa będą widoczne dla wszystkich towarów (nie znalazłem nic o przełączaniu dostępności towaru zależnie od subtype).
Tak. Cargo_subtype jest wspólne dla wszystkich towarów w danym pojeżdzie. (nieaktualne)
Cytat:A wystarczyłoby, gdyby "towar" NONE był uwzględniany...
No ale nie jest... A wytrych w postaci 'GEAR' też nie rozwiązuje Ci wielu kwestii związanych z przebudową, szczególnie samochodów.
Poczta w SM42 może nie wygląda pięknie, ale przynajmniej nie stanowi miny, która 'wysadzi' dowolny nowy/ulepszony set przemysłowy.
Edit
Pozostaje jeszcze kwestia pożenienia tej opcji 'konfiguracja domyślna' z opcją 'bez naczepy'. Ale na to też jest rozwiązanie. Przykładowy Żuk powinien mieć opcje cargo subtype jak poniżej:
- domyślnie
- wariant tylko dla żuka 1
- wariant tylko dla żuka 2
zaś ciągnik siodłowy powinien mieć jak poniżej:
- bez naczepy
- domyślnie
- wariant tylko dla ciągnika 1
- wariant tylko dla ciągnika 2
Nowo zakupiony Żuk będzie otrzymywał wariant 'domyślny'. Może to fizycznie odpowiadać wariantowi 'wariant tylko dla żuka 1'. Nowo zakupiony ciągnik siodłowy będzie zawsze w wariancie 'bez naczepy' i nie wyjedzie z zajezdni (będzie oczekiwał przebudowy). Ale już 'domyślny' Żuk poddany auto-zamianie zostanie przebudowany na ciągnik w wariancie 'domyślnym' (cokolwiek to znaczy, musi być użyteczne, może np. odpowiadać wariantowi 'wariant tylko dla ciągnika 1'), wyjedzie więc bez problemu z zajezdni.
Edit 2
Dopiero w domu mogłem obejrzeć załączony przez Ciebie rysunek. Wygląda mi to na FISH. Sugeruje on, że jednak można uzależnić cargo_subtype od cargo_type. Może callback additional_text jest wołany dla każdego cargo osobno? Ciekawa sprawa - trzeba by przetestować.

W każdym razie tego, że callback jest wołany wyłącznie przy otwarciu okna refitu jestem pewny, bo testowałem to przy EN57.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)