28-01-2015, 18:08
(28-01-2015, 00:36)wib_wk napisał(a): ...wagony doczepne do SA-106 pojawiają się w grze dużo wcześniej niż jednostka motorowa - tak ma być?
Tak. Wagon 120A to zwykły wagon, powszechny w ruchu podmiejskim. Gdy pojawił się SA106, to zaczęto go także wykorzystywać jako doczepy.
Przeanalizowałem jeszcze kwestię bagażowych. Ustaliłem, że ten zaproponowany Lilpop (typ BIII, z 1938r.) rozwijał tylko 90km/h. Dopiero powojenne polskie wagony bagażowe 1F, 2F i 3F (budowane od 1954r.) rozwijały 120km/h. Co do 209C, to na stronie bautzen.cal.pl podana jest prędkość 120km/h, ale wydaje mi się ona mało wiarygodna, gdyż wózki 7AN (btw., na stronie jest błąd) są przystosowane do 140-160km/h. Chyba, że jest to prędkość dopuszczona obecnie, po degradacji serii.
Cała zabawa w bagażowe ma sens tylko wtedy, gdy jeżdżą one szybciej niż aktualnie dostępne wagony towarowe. A skoro już w latach 193x w secie pojawia się Kddet z V=100km/h, to podnosi on wyraźnie poprzeczkę. Swoją drogą ciekawe, że do nikt tej pory nie wpadł na pomysł składania lokalnych "towos-ów" z użyciem Kddet.
O ile pamiętam, to właśnie po to umieściłem ten wagon wyraźnie wcześniej...Widzę więc takie rozwiązanie:
- Przesunąć Kddet na właściwe miejsce w czasie, tzn. do lat 40/50-tych,
- Zmniejszyć prędkość Fg do 90km/h, a 'rowerowego' do 140km/h, aby podkreślić ich lokalny charakter,
- Stworzyć serię wagonów bagażowych, o prędkościach 100, 120 i 160km/h, pojawiających się niedługo po tym, jak wchodzą analogiczne wagony pośpieszne. Dałoby się w tę serię wpasować właśnie Lilpopa BIII, 1F i 209C.
Tych restauracyjnych też pewnie będzie potrzeba ze 2 sztuki. Np. poczciwy 113A jako restauracyjny z V=160km/h (od 1973) oraz 407A podrasowany do 230km/h (od 2013).
Ale te wagony odłożę sobie już do wersji 2.0.12, bo 2.0.11 już i tak spuchła nowinkami.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)