(30-01-2015, 14:42)Walter Novotny napisał(a): Czyli wagony (np te bagażowe) klepane w Budziszynie są bardziej polskie od tych z Görlitz? Czyli Koleje Mazowieckie, które są DRUGIM przewoźnikiem w kraju są mało polskie?
Już to przynajmniej raz tłumaczyłem, ale co mi tam.

To, czy dany tabor został zbudowany w Görlitz czy we wrocławskim PaFaWag-u ma znaczenie drugorzędne, choć oczywiście preferuję konstrukcje polskie. Ale zasadniczo do PKP Setu wybieram tylko tabor znany i powszechnie stosowany na terenie całej Polski. Lub przynajmniej jakieś egzemplarze reprezentujące duże grupy "drobnicy". Dzięki ograniczeniu do PKP obecny set jest spójny. Jakikolwiek pociąg złożysz, to będzie on mniej lub bardziej poprawny.
Tymczasem spółki prywatne mają to do siebie, że ich tabor obsługuje ściśle określone regiony, ograniczone koncesjami wręcz na poziomie pojedynczych linii kolejowych. W dodatku ich tabor co do zasady nigdy nie jest łączony z taborem konkurencji. Dotyczy to też KM.
Wszelkie zależności pomiędzy takim "obcym politycznie" taborem nawet technicznie prościej byłoby obsłużyć tworząc odrębne sety, zamiast jeden wielki-mega-wypasiony. Szczególnie, że jeden gracz będzie wolał dograć sobie kolej piaskową, a drugi trójmiejską SKM, itp. Kwestia tylko wypracowania "interfejsu" pomiędzy setami, czy mają się "widzieć", jak reagować, itp. Tu jestem otwarty na współpracę.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)