(06-02-2015, 00:47)McZapkie napisał(a): Przede wszystkim w obecnym secie jest bug, nie da się wygenerowac miasta przed 1920.
Panowie, mylicie dwa sety: oryginalny set Sojity (obecny na serwerach) oraz moją developerską przeróbkę pod NML, dokończoną w ok. 50%.
Z tymi pasażerami to jest tak, że ich ilość generowana przez OTTD z jednego budynku zależy w przybliżeniu od kwadratu ilości mieszkańców tego budynku. Czyli taki biurowiec 150 pracowników w tym samym czasie generuje statystycznie 100-krotnie więcej pasażerów niż budynek jednorodzinny z 15 mieszkańcami. Jeśli na to nałoży się jeszcze rozrost miasta, to łatwo uzyskać nawet kilkuset-krotny przyrost pasażerów na stacjach.
Aby zminimalizować ten efekt, wystarczy odpowiednio zbalansować ilość mieszkańców zadeklarowanych dla budynków w kolejnych erach. Ilość mieszkańców nie może rosnąć liniowo wraz z wielkością budynku, a w pewnym okresie czasu może nawet spadać ("mrówkowce" wypierane przez eleganckie apartamentowce).
Kwestie pomników można rozwiązać stosując blokadę ustawienia dwóch obok siebie, ale pewnie wystarczyłoby odpowiednio zmniejszyć im prawdopodobieństwo budowy.
Cytat:Blok ze sklepami - mogłyby zwiększać produkcję pasażerów i poczty po dostarczeniu towarów.
Bloki ze sklepami akceptują towary. Wg mnie same z siebie nie powinny już nic produkować. Wystarczy, że dowóz towarów sprzyja rozwojowi miasta i budowie nowych budynków.
Mi osobiście spodobał się pomysł z budynkiem Poczty Polskiej, który generowałby pocztę po otrzymaniu poczty (albo również towarów?). Tyle, że podobne budynki są już w ECS i TTRS, więc nie wiem, czy warto je powielać.
Cytat:Nieusuwalne budynki to owszem, może być starówka,
pod jednym warunkiem - że nie może być budowana w trakcie gry (jedynie w edytorze/podczas generacji).
Byłoby irytujące, gdyby w połowie budowy na wyczyszczonym z trudem placu, nagle wskoczyła szkoła bez opcji usunięcia.
Starówka, przynajmniej w mojej wersji, buduje się wyłącznie podczas generowania mapy i jest nietykalna. Wszystkie inne budynki w założeniach można zburzyć, oczywiście odpowiednio wysokim kosztem.
Blokada podkopywania budynków w poprzednim secie też mnie irytowała, więc w nowym staram się ograniczyć tą uciążliwość do minimum.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)