10-02-2015, 02:10
(09-02-2015, 13:05)TadeuszD napisał(a): ...
Zasady są opisane w licencji GPL - możesz wykorzystać oryginał, dopisujesz się wtedy jako współautor (repaint), no i swoją przeróbkę musisz udostępnić dalej na zasadach licencji GPL.
A swoją drogą - czemu Bautzen?
Chyba podświadomie kierowałem się potrzebą zwiększenia prestiżu dalekobieżnych przewozów pasażerskich na moich trasach.
Licencja GPL - świetnie odpowiada i akceptuję
.(09-02-2015, 16:58)Walter Novotny napisał(a): Jako wagon do 200km/h najlepszy byłby 407A 2005+.
Jako wagon do 160km/h pasowałby WRou 1974-2005
Jako starszy to może jakiś Orbis/Wars Jhx
WRmnouz (jako znacznie tańsza alternatywa dla 407A z prędkością 160km/h)
To co napiszę poniżej proszę abyś potraktował przez pryzmat osoby, która grając w OTTD wygląda tak jak na załączonym obrazku, stan ducha, ciała i umysłu:
Z mojego punktu widzenia Jesteś osobą, która zna temat Taboru Polskiego w stopniu znacznie większym ode mnie przez co jesteś autorytetem w tej kwestii, jednocześnie nie mam zielonego pojęcia co chcesz osiągnąć przy rozwoju tego projektu.
Chce pomóc w miarę możliwość (umiejętności i posiadanego czasu) natomiast nie wiem co to jest WRmnouz i jakie parametry techniczne spełnia i w jakim roku, która z firm/ jednostek organizacyjnych owy wagon wykorzystywała i w jakim malowaniu.
Chcąc poświęcić czas, chciałbym móc skoncentrować się na jak najwierniejszym odtworzeniu omawianego wagonu bez konieczności poświęcania czasu na zaznajomienie się z nomenklaturą PKP lub producentów, który ten wagon stworzyły.
Tym bardziej jako laik w tym temacie szukanie i ewentualne potwierdzanie poprawności parametrów technicznych jest dodatkowym oderwaniem od istotnej dla mnie sprawy.
Jeżeli natomiast wiedziałbym że Chcesz aby powiedzmy tabor KM (zakładam że nie jest to "Kolej Mazurska") ma posiadać trzydzieści lokomotyw spalinowych i osiemdziesiąt wagonów osobowych i widziałbym, które w tym czasie są jeszcze nie przygotowane, ułatwiło by mi to podjęcie decyzji gdzie mogę ulokować swoje robocze jednostki czasu. Idąc dalej oddzieliłbym kwestie tworzenia grafiki od kwestii parametrów techniczny z tego względu, że być może osoba, która nie czuje się na siłach w tworzeniu sprajtów mogła by przygotować owe parametry niezależnie od mojego postępu pracy.
W zestawieniu takiej współpracy (domyślam się) otrzymujemy materiał gotowy do kompilacji, która mogła by zostać przeprowadzona po osiągnięciu 100% gotowości (czyli sprajty plus parametry danego zestawu np. SKM, najpierw praca potem ciasteczka)
Reasumując posiadając; wyraźny podział rzeczy, które wymagają pracy, przykłady które mają reprezentować dany zestaw(np SKM - "Szybka Kolej Mazurska"), można rozpocząć projekt. Wymagało by to od Ciebie przygotowania materiałów, przykładów które uważasz za stosowne, które z wagonów i lokomotyw Chcesz umieścić w poszczególnej z Dywizji (mojej strony dodam że im więcej tym lepiej Lotos CKL Wrmt, Rafineria Gdańską). Na pewno znalazła by się osoba/osoby, które tę role mogły by z Tobą dzielić (wręcz wymagane).
Taki podział prac w oparciu o GPL pozwolił by na możliwe przystąpienie bardzo dużej ilości osób do projektu w zależności od ich poszczególnych, możliwości, umiejętności i wolnego czasu, natomiast cel mamy ten sam (zamieszczony obrazek wyżej)
Pozdrawiam
Kiszony
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)