10-02-2015, 19:05
(10-02-2015, 12:32)TadeuszD napisał(a): Chyba mieszają się tu dwa wątki...
(10-02-2015, 12:38)Walter Novotny napisał(a):(10-02-2015, 02:10)Kiszony napisał(a): ...
(10-02-2015, 12:32)TadeuszD napisał(a): ...Mnie też w sumie zastanowiło przeniesienie rozmowy o wagonach restauracyjnych z jednego na drugi wątek.
To z braku mojej wiedzy nt. taboru, jak wspomniałem jestem laikiem w temacie kolejowym. (producenci polscy nie polscy kolory itp.)
Wracając na właściwy tor żeby przyspieszyć pracę nad rozpoczęciem produkcji dodatkowego taboru mam takie propozycje:
Nazwa: PKP Add-On Set temat zbiorczy
Nazwa poszczególnych dodatków: PKP KM Add-On Set, PKP Lotos Freight Add-On Set itd.
Opis, cel, zasady (itp)
I.Sprajty
Biorąc za przykład Koleje Mazowieckie
1.PKP KM Add-On Set
- Lista wagonów osobowych
a1) jakiś wagon (wzór 500x300px ?, templejt czy 3+8/8 4+8/8, paczka zip do pobrania?)
a2) jak wyżej dla 2x_zoom
b)
c)...
- Lista wagonów osobowych "piętrowych"
- Lista wagonów towarowych (w przypadku Add-On'u towarowego)
- Lista lokomotyw spalinowych
- Lista lokomotyw elektrycznych
- Lista zestawów trakcyjnych
2. PKP SKM Trójmiasto Add-On Set - podział jak wyżej
3. PKP SKM WMZPR (?) Add-On Set - podział jak wyżej
4....
Lista pierwotnie zatwierdzona pozostaje niezmienna w szczególność gdy już ktoś zrobi jakieś grafiki, uzupełnienie o nowe pozycje - czemu nie.
Wspólny templejt dla powtarzających się modeli (wzór jak w DACH set, z zachowaniem dł. jak w PKP 2,0 dodatkowe płaszczyzny, 2x_zoom)
Wszystkie px;y wykonujemy w jednym odcieniu następnie jedna osoba wykonuje cieniowanie - względy kalibracji monitora chyba że można to ustawić za pomocą "cyferek"
II. Kodowanie
Mniej lub bardziej dokładne ale jedno źródło informacji dotyczące parametrów technicznych, raz ustalone pozostaje niezmienne.
Podział analogiczny do pkt I.
-Działanie:
a) po wykryciu PKP 2,0 suplementacja grafik w liście refitu
b) po wykryciu innego Add-On Set jak wyżej a)
c) po nie wykryciu żadnego z powyższych działanie niezależne
d) po wykryciu innego setu (np UKRS2) , jak wyżej c)
e) po wykryciu PKP 2,0 i innego Add-On Setu i innego Setu (np UKRS2) jak w pkt a)
Lista stała plus nowe pozycje analogicznie do pkt I.
III. Kompilacja - po zakończeniu pkt I i II w 100%
Znów podział analogiczny do pkt I i II
IV. Wyszukanie ewentualnie powstałych bugów - (najlepiej przez zamieszczenie na angielski forum - więcej użytkowników testujących większe studium przypadków)
V. Poprawki
VI. Współpraca z innymi modelami ekonomii jako update (FIRS, ECS ...)
Ogólnie nie widzę powodów dla których PKP 2,0 i Add-On'y miały by się wykluczać.
Z mojej strony na tą chwilę to wszystko, jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Kiszony
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)