(21-03-2015, 10:27)SL1ght3r napisał(a): Pierwszą rzeczą, która zwróciła moją uwagę są rozjazdy przed i za stacją. Jest ich moim zdaniem za dużo.
Pociąg głupieje. Zamiast mieć prostą drogę wyjazdową z peronu na szlak i cały czas przyśpieszać, to nie potrzebnie krąży.
Ja stosuję takie proste rozjazdy
[Obrazek: 46d8ftsvl5h7_t.jpg]
Skład nie pokonuje dwóch zakrętów w tę samą stronę, co za tym idzie wektor przyśpieszenia cały czas rośnie.
Ma to szczególne znaczenie dla przepustowości takiej stacji. Składy opuszczające stację nie ociągają się.
Usprawnić stację można na kilka sposobów, w zależności od zapotrzebowania oraz planów.
Na chwilę obecną dodałbym tory rozbiegowe/zjazdowe dla stacji.
Pociągi zatrzymujące się na stacji pojadą nimi, pozostały ruch będzie odbywał się środkiem.
[Obrazek: lttlm01slca4_t.jpg]
Oczywiście takie rozwiązanie można zastosować tylko na stacji przelotowej.
Pociągi nie będą miały możliwości zakończenia biegu i zmiany kierunku jazdy.
W przypadku większej stacji, gdzie pociągi będą również kończyły swój bieg można zastosować tunele.
Owymi tunelami (pod stacją) będzie odbywał się regularny ruch na szlaku, pozostałe pociągi
będą mogły swobodnie zjechać na stację. Rozwiązanie dobre jeżeli szlak obsługuje 50+ składów, ale stacja do 20-30.
Moje stacje węzłowe nie wywołują jakiegoś szczególnego podziwu. Standardowy szlak dwu-torowy, po dwa perony
na stronę bez możliwości zawracania. Typowa stacja przesiadkowa dla ruchu pasażerskiego.
Zazwyczaj stacje te obsługuje nie więcej niż 20 składów regularnych + kilka pociągów specjalnych (zaopatrzenie w towar + przewóz złota jeżeli jest możliwy).
Moja uwaga raczej skupia się na ruchu towarowym i głównie dla bardzo długich składów brutto są przeze mnie projektowane magistrale, stacje i węzły.
[Obrazek: oi9xkqbqf7ji_t.jpg]
Huta Katowice - obecnie najbardziej ruchliwy (no poza kompleksem elektrowni Bełchatów) fragment mapy.
Sama stacja jest obsługiwana przez 130 składów, ale docelowo ma być ich 200.
Oczywiście na torach dojazdowych do stacji jest kilka posterunków kontrolnych, które kierują składy na odpowiednie tory.
Ten zabieg został zastosowany, żeby ułatwić składom późniejszy wyjazd ze stacji.
[Obrazek: bebb23r22j4k_t.jpg]
Jednak moim małym skarbem, tak naprawdę jest Południowy węzeł CMK.
[Obrazek: zh66gfs32dn6_t.jpg]
Obecnie przejeżdża przez niego ok. 650 składów brutto + 100 składów pasażerskich.
Projektowany przez długi czas, kilkakrotnie rozbudowywany i remontowany.
Sądzę że "wytrzyma" ruch wielkości do 1000 składów długości 22 kratek (średnio 44 pojazdy).
Pozdrawiam
Witam zrobiłem coś podobnego do pierwszej propozycji co pisałeś ale korkuję się przy pociągach przelotowych
a chciałbym aby te pociągi miały pierwszeństwo przy wyjeździe ze stacji Widać jak mały pociąg stoi i czeka aż przejedzie duży

zrobiłem jeszcze taką opcję jak na drugim załączonym obrazku
z mostami
ale też ma wadę pociągi przelotowy muszą czekać na wolny tor a jak chcę aby taki miał pierwszeństwo bezwzględne
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)