26-03-2015, 15:58
(26-03-2015, 13:08)truman78 napisał(a): pociągi szybsze 230 km/h mijały na trasie pociągi wolniejsze 160 km/hZdaje się że już pisałem o tym na forum.bo często się tak zdarzy
czy do tego wystarczą dodatkowy tory o określonej długości czy jakieś inne rozwiązania ??
Ja często stosuję wspólną linię dla towarowych i pasażerskich i wolniejsze pociągi kieruję do lokomotywowni położonej na szlaku:
[Obrazek: overtake3.png]
co daje szansę na wyprzedzanie przez szybsze (a dodatkowo wolniejsze mają większy spadek niezawodności dla tej samej odległości, szybsze nie muszą tak często korzystać z warsztatów).
Przed wjazdem do lokomotywowni warto zrobić ze dwa tory postojowe, aby trzy towarowe jeden za drugim nie zablokowały szlaku.
Zwracam tez uwagę na ustawienie PBS na wyjeździe.
W przypadku 160 i 230 nie wiem czy opłaca się kierować do warsztatów - długo trwa wjeżdżanie i wyjeżdżanie. W takim przypadku lepszy jest tor z posterunkiem i konfiguracja semaforów jak powyżej.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)

bo często się tak zdarzy