11-06-2015, 10:58
(10-06-2015, 22:07)McZapkie napisał(a): Ale to są prawdopodobieństwa względne dla danego setu, nie wiem dokładnie jak są mieszane domy z różnych setów,
ale zauważyłem w moich 'węglowych' budynkach (mam oprócz tego inny set), że jest ich mniej więcej tyle samo w mieście, niezależnie czy dam 0.1 czy 15.
Hmm... Dzięki za info. Jestem przekonany, że kiedyś prawdopodobieństwo było globalne i można było w ten sposób "moderować" częstość pojawiania się budynków z różnych setów. Widocznie twórcy OTTD zmienili to w którejś wersji... Podobnie jak "zlokalizowane" zostały koszty bazowe.
McZapkie napisał(a):Nie lepiej zrobić po prostu 6 różnych budynków, ewentualnie ze switchami uzależniającymi ich położenie (np. od ulicy), jeśli to konieczne?
Cały trik ze starówką polega na tym, że jej wygląd jest uzależniony jedynie od finalnego, wzajemnego położenia budynków starówki, a nie od kolejności stawiania ich w procesie generowania miasta.
Składanie starówki z 6 osobnych budynków ze switchami kontrolującymi położenie nie zapewni niestety takiego efektu. Wiem, bo próbowałem - to było moje pierwsze podejście...

Jeśli to prawda, że prawdopodobieństwo jest lokalne, to utrzymanie odpowiedniej szansy zbudowania starówki jako 1 budynku nie bedzie stanowiło większego problemu.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)