(11-06-2015, 23:34)Walter Novotny napisał(a): Malowanie nie jest lustrzanym odbiciem. Fala też wygląda inaczej.
Dla tego konkretnego malowania trzeba by inaczej zakodować ELFa, ale 'da się'...
Kolorystyka wydaje mi się jednak nieco inna niż 'kibel' KM w wykonaniu Waltera. To by wymagało ujednolicenia.
Co do samego podziału spółek, to sprawa jest niezwykle zamieszana. Bo choć większość szynobusów i innego taboru jest własnością samorządów wojewódzkich, to jednak są one dalej eksploatowane przez PKP PR. Tzn. wsiadając do takiego pociągu i tak masz bilet oraz kier-pocia z 'Przewozów Regionalnych'. Wyjątkiem są tu Koleje Mazowieckie i Koleje Dolnośląskie (poprawcie mnie, jeśli się mylę), które mają swoje własne kasy, taryfy i własną obsługę w pociągu.
Całkowite wyrzucenie z PKP Setu ELFa i SA106 jest niemożliwe, bo bez nich set stanie się niegrywalny. Widzę 3 możliwości:
a) zostawić w PKP Secie tylko kolory 'firmowe' (CC) dla tych pojazdów, a wszystkie inne malowania wynieść do setu uzupełniającego,
b) zostawić w PKP Secie malowania PKP PR (o ile istnieją) oraz województw obsługiwanych przez PKP PR, a resztę zrobić w drugim secie,
c) aby nie dublować pojazdów, zostawić w PKP Secie wszystkie malowania, włącznie z KM i KD, a w innym secie zrobić tylko egzotyczne pojazdy ze stajni Arrivy, DB Shenker, Frightliner'a, itp.
Każde rozwiązanie ma swoje 'zady i walety'.

Mi osobiście najbardziej odpowiadałaby opcja b).
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)