(15-06-2015, 10:54)TadeuszD napisał(a): Co do samej skali, to zwróć uwagę, że 2xEaos PKP zajmują dokładnie 1 kratkę. Czyli 1 kratka (32px) odpowiada ~28m w rzeczywistości. OK, chyba moje założenie, że 32px=32m było błędne. Niemniej przyjmując nawet skalę 32px=24m, wychodzi, że obecne budynki w secie (te od Sojity) mają okna co 4,5m (6px), a wysokość piętra wynosząca średnio 7px odpowiada ponad 5m (!) w rzeczywistości. To są mega molochy. Nic dziwnego, ze ratusze wydają się być przy nich za małe...W wyliczeniach wyskokości chyba błędnie przyjąłeś, że jeden piksel w bok odpowiada jednemu pikselowi w górę. Wydaje mi się, że w OpenTTD wymiary w górę nie są równoważne wymiarom w bok tym bardziej, że w bok są skosy.
Spróbuję "przeskalować" moje ratusze do skali 32px=24m. Niemniej, żeby dobrze one wyglądały, trzeba by też odpowiednio pomniejszyć (obniżyć, zagęścić okna) niektóre istniejące już budynki. No i niestety, przy tej skali ratusze z takich miast jak Oława, Wrocław, Gdańsk już nie wejdą w kratkę 2x2 bez cięć i skrótów...
A nie istnieje możliwość wymuszania położenia jakiegoś budynku obok innego budynku? W ten sposób można by robić budynki większe niż 2x2. Podobny mechanizm jest w niektórych stacjach. Tak, że jeśli dostawi się jakiś element do istniejącego to ten istniejący się zmienia. Można by tak robić, że jeśli stoi mniejszy ratusz to przy nim dostawia się budynek zmieniający grafikę obu na inny ratusz. I tak te budynki są niezniszczalne, więc nie istnieje ryzyko błędów przy zniszczeniu jednego pola.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)