06-08-2015, 13:06
(06-08-2015, 11:37)pAter napisał(a): Może jakieś obiekty sportowe?
Nie, nie! Chodzi mi o budynki, które mogą stać w centrum miast. Rozrośnięte miasta w OTTD, a szczególnie metropolie, mają stosunkowo wąską strefę podmiejską i rozległe centrum.
Gdy wyeliminowałem nadmiar Marriottów i ograniczyłem ilość parków i pomników, to centrum jest teraz zastawiane dużą ilością identycznych domów. Trzeba więc zwiększyć ich różnorodność.
Przy okazji - kiedyś rozważałem opcję przedłużenia "czasu życia" niektórych domów, np. kamienic śródmiejskich, żeby tak szybko nie znikały z miasta. Niestety, to rozwiązanie okazało się nieskuteczne, gdyż całkowicie paraliżowało rozwój miasta jeśli chodzi o wymianę domów na większe i okazalsze. Szczególnie dotyczy to budynków 2x1 lub 2x2. Taki PKiN prawie nigdy nie budował się, pomimo wysokiego probability. A jeśli się budował, to tylko na obrzeżach, gdyż w centrum nie był w stanie znaleźć 4 budynków obok siebie nadających się do wyburzenia. Podobnie było z hotelami. 10 lat życia to max. co powinno się ustawiać dla zwykłych domów. Tylko dla budynków indywidualnych jak np. Marriott, czy WTT można (a nawet powinno się) ustawiać więcej, żeby zaraz nie znikały...
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)