(30-11-2015, 23:19)LaChupacabra napisał(a): Ja naprawdę nie rozumiem jaką Ty się logiką kierujesz z tym transportem drewna w cysternie?
Pomijając emocje zawarte w wypowiedzi LaChupacabr'y, niestety zgadzam się z nim. Rozumiem, że podział na lory, paki, cysterny, itp. miał dodać kolorytu, podobnie jak budki hamulcowe w PKP Secie. Ale miejscami jest to trochę przekombinowane.
O ile taki Volvo F12 zachowuje się sensownie, bo wraz z przebudową np. z węgla na ropę zmienia mu się typ naczepy, to już DAF XF 105 to mały horror. Ta sama przebudowa z węgla na ropę powoduje, że pojazd próbuje przewozić ją... na pace. Jeszcze większy problem jest wtedy, gdy wcześniej woziliśmy coś w chłodni. Niestety, nie ma możliwości zmiany typu nadwozia rozkazem przebudowy w depocie.
Piszę głównie o 23, bo taka jest na serwerach, ale sprawdziłem, że w 24 jest podobnie.
Cytat:W sumie dobrze by było, gdyby to samo rozwiązanie zastosować również w Poltrams i PKP set.
Nad procentową wartością "komfortu" sam już myślałem. Tyle że ja przymierzałem się do wartości +/-, np. komfort EN57 to -15% (na czerwono), a 1 klasy to 182% (na zielono), a sypialny miałby nawet +700%. 0% oznaczałby wartość neutralną.
Ewentualnie można też podawać te % w skali wykładniczej, wtedy wartości nie bedą takie strasznie wielkie, a dodawanie procentów będzie dawało realny wynik, np:
1 klasa: cargo_ageing=2,82=2^1,5 -> komfort=+150%
restauracyjny: cargo_ageing=1,41=2^0,5 -> komfort=+50%
Czyli 1klasa z bonusem restauracyjnego dawałaby komfort=150+50%=200%, co jest z matematycznego punktu widzenia prawdą, bo 2,82*1,41=4=2^2.
0% byłoby wtedy wartością neutralną, bo 2^0=1.
Jedyny problem, to jak nazwać komfort w przypadku ładunków innych niż pasażerowie...?
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)