(01-12-2015, 00:49)TadeuszD napisał(a): Rozumiem, że podział na lory, paki, cysterny, itp. miał dodać kolorytu, podobnie jak budki hamulcowe w PKP Secie.Nic podobnego, ten podział jest ze względów praktycznych.
Cytat:O ile taki Volvo F12 zachowuje się sensownie, bo wraz z przebudową np. z węgla na ropę zmienia mu się typ naczepy, to już DAF XF 105 to mały horror. Ta sama przebudowa z węgla na ropę powoduje, że pojazd próbuje przewozić ją... na pace.No i prawidłowo, są nawet obrazki beczek.
Zasadniczo są dwa rodzaje ciężarówek.
Żubr, Jelcz, Volvo - zmieniają naczepę w depo na dostosowaną do danego rodzaju towaru.
Star, DAF, Renault itp - można ręcznie zrefitować na różne rodzaje nadwozi/naczep, które są mniej lub bardziej uniwersalne.
Na pace można wozić wszystko (z wyjątkiem ponadgabarytowych i kosztowności, ale chyba to zmienię żeby tez można było), a inne typy nadwozi/naczep są bardziej specjalizowane - wiadomo że drewna w cysternie się nie przewiezie. Ale te specjalizowane mają pewne bonusy - pojemność, cargo aging (to jest akurat ukryty feature, nie mam tego jak opisać, ale chłodnie i opancerzone mają zwiększony cargo aging). Ponadto działa autorefit.
- Reasumując.
- Jeśli chcecie wozić jeden towar w jedną stronę, to wybierzcie dowolny pojazd, ale w przypadku Star/DAF/Renault trzeba przebudować na optymalną dla towaru naczepę.
- Jeśli chcecie wozić w jedną stronę jeden towar, a z powrotem zupełnie inny, to użyjcie Volvo itp. i przebudujcie na inny towar w warsztatach za opłatą.
- Jeśli chcecie w jedną stronę wozić jeden towar, a podobny w drugą (np. papier i towary), to można użyć Star/DAF i przebudować bezpłatnie na stacji.
- Jeśli w jedną stronę z jednej stacji są do przewiezienia dwa podobne towary, np. węgiel i ruda, to użyjcie Star/DAF/Renault, przebudowując na optymalną naczepę (w tym wypadku naczepa wywrotka) i wtedy można użyć 'ładuj dostępny".
Mam nadzieję, że wyjaśniłem już Wam (i sobie), o co chodziło autorowi
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)