02-12-2015, 03:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-12-2015, 13:03 przez LaChupacabra.)
Tadeusz napisał(a):Nad procentową wartością "komfortu" sam już myślałem. Tyle że ja przymierzałem się do wartości +/-, np. komfort EN57 to -15% (na czerwono), a 1 klasy to 182% (na zielono), a sypialny miałby nawet +700%. 0% oznaczałby wartość neutralną.
Ewentualnie można też podawać te % w skali wykładniczej, wtedy wartości nie bedą takie strasznie wielkie, a dodawanie procentów będzie dawało realny wynik, np:
1 klasa: cargo_ageing=2,82=2^1,5 -> komfort=+150%
restauracyjny: cargo_ageing=1,41=2^0,5 -> komfort=+50%
Czyli 1klasa z bonusem restauracyjnego dawałaby komfort=150+50%=200%, co jest z matematycznego punktu widzenia prawdą, bo 2,82*1,41=4=2^2.
0% byłoby wtedy wartością neutralną, bo 2^0=1.
Też zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale wydało mi się ono jednak nieco mylące. Liczby powyżej i poniżej 0% mogłyby sugerować, że dochód z transportu jest o tyle wyższy lub niższy, a tak przecież nie jest, nawet jeśli odpowiednio zmniejszy się te liczby (Jeśli ^ to pierwiastek, to przy 1 klasie powinno być 200%). Natomiast, jeśli ująć to w granicach 0-100%, wtedy - tak przynajmniej ja to widzę - łatwiej by było przyjąć to jako wskaźnik samego komfortu, wpływającego na stawki, ale nie koniecznie będącego z nimi sztywno powiązanym. Uważam, że taka zmniejszona skala lepiej też oddawałaby różnice dostrzegane przy ich używaniu. W przypadku wagonu restauracyjnego komfort jednak byłby przedstawiony jako wartość dodana. W tym przypadku taka forma byłaby jak najbardziej uzasadniona, bo ten wagon sam w sobie nie ma komfortu, lecz go dodaje całemu składowi.
Tak by to mogło wyglądać:
Modyfikacja (y) Komfort (x)
0,85..................42%
1,0...................50%
1,41..................65%
2,0...................75%
2,82.................82%
4,0...................87%
7,0...................93%
Dawno nie bawiłem się "zaawansowaną" matematyką, no i nie wiem co jest w stanie kupić nml, ale funkcja dająca powyższy rezultat wyglądałaby mniej więcej tak:
y ≥ 1 -> x = 100 - 50/y
y < 1 -> x = 50 *y
y e Z
Być może da się to uprościć i skrócić do jednego równania, ale w tej chwili nie mam do tego głowy

A tak to by mogło wyglądać na żywo:
Wersje +/-
Wersje 0-100
Tadeusz napisał(a):Jedyny problem, to jak nazwać komfort w przypadku ładunków innych niż pasażerowie...?Hmm, no nie wiem, w przypadku chłodni mogło by to być coś w rodzaju np. klasy urządzeń chłodniczych albo temperatury chłodzenia lub jej stabilności (może nie koniecznie procenty).
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)