03-12-2015, 02:45
(02-12-2015, 17:03)TadeuszD napisał(a): Albo jeszcze inaczej - "spadek stawki". I wyrazić tą wartość jako 1/n [%], gdzie n jest mnożnikiem dla cargo_ageing? Wszyscy wiedzą, że stawa za przewóz ładunku spada, można to nawet obejrzeć na wykresie w OTTD.Neeee. Może i bardziej uniwersalnie, ale zbyt technicznie. Komfort brzmi bardziej ludzko i raczej byłby bardziej zrozumiałym. Dla mniej wkręconych graczy "spadek stawki" czy coś w tym rodzaju mogłoby być zbyt zawiłe.
EN57 miałby wtedy 117%(na czerwono), a sypialny 12,5%(na zielono).
Nie wiem tylko, jak wtedy wyrazić wpływ WARS-ów na ten spadek.
Jeszcze jedną wersją , o której myślałem mogłoby być określenie komfortu na podstawie tego o ile wyższa lub niższa byłaby stawka po określonym czasie. Zrobiłem testy i wyszło mi, że najlepszym czasem dla porównań byłoby 150 dni. Wtedy różnice są już wyraźne, ale nie są przesadzone. Wyniki nie są idealne, co wynika z tego, że czas załadunku jest różny, a on też wchodzi w czas transportu, ale z grubsza można przyjąć, że zakres danych wyniósłby wtedy od ok. -81% lub 19% (stawka nigdy nie spada do zera) do ok. +65% lub 165%. Wartości komfortu dla poszczególnych pociągów i wagonów wyglądałyby tak:
EN71...................85%
2 klasa................96%
EN 76 "Elf"..........100%
ED 72................115%
2 klasa + wars....119%
1 klasa..............147%
1 klasa + wars....151%
Sypialny............157%
Polroad:
Ikarus 280............33%
Solaris 15.............96%
Setra..................120%
Van Hool.............140%
W przypadku wagonów restauracyjnych przy takiej metodzie mogłaby to być wartość uśredniona czyli +14%. Znając algorytm degresji stawki za przewóz, można by było wyciągnąć dokładniejsze dane, choć takie z testu na żywo też nie byłyby złe (te są dość dokładne +/-1,5%; robiłem je na prostym odcinku 321k z limitem prędkości do 60km/h).
Btw. Co ciekawe, podczas testów wyszło (poza prawdą na temat 2 klasy), że ten cały cargo ageing w przypadku setu Ikarusa to jedna wielka ściema, zwykły fotomontaż.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)