03-12-2015, 21:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2015, 21:58 przez LaChupacabra.)
(03-12-2015, 12:06)TadeuszD napisał(a): @LaChupacabra: OK, niech będzie bardziej 'normalny' komfort. Ale nie szedłbym w empiryczne wyznaczanie tej wartości.Wcale nie musi być empiryczne, jak już, to lepiej aby było obliczone ze wzoru. Nieznałem go ani parametrów pojazdów więc zrobiłem testy, by to sprawdzić. No i wydaje mi się, że te różnice po tych np. 150 dniach dobrze określały parametry "komfortu" jak i "trwałości towaru" (chyba najlepsze określenie). Dla trwałości towaru maksymalną wartością mogłoby być 100%. Wtedy np. standardowa trwałość dla żywności wynosiłaby ok.64% (wyliczyłem z wykresu). Natomiast jeśli modyfikacja wyniosłaby x2 trwałość wzrosłaby do ok.87%. Można ewentualnie pomyśleć o wartości dodanej, wtedy byłoby to +36%.
McZapkie napisał(a):Zaskoczył mnie wynik dla Solarisa 15 (szkoda że nie sprawdziłeś U18 dla powrówniania z Ikarusem), wynika z tego że bonus za klime i niskopodłogowość jest za wysoki,Urbino 18 miał taki sam wynik co "15-ka". Jedynie najmniejszy Solaris miał nieco wyższy, w sumie standardowy komfort. Według mnie po tych 150 dniach nie powinny mieć większych stawek niż 60 max 70% standardowych. W przeciwnym razie nie będzie się opłacało używanie podmiejskich ani dalekobieżnych. Niskopodłogowość jak dla mnie nie ma prawie żadnego znaczenia dla komfortu. Najbardziej istotna jest dostępność miejsc siedzących i ich jakość/rodzaj, dalej jest hałas pojazdu i jego stabilność/zawieszenie - te element odróżniają nowe autobusy od starych a także miejskie od dalekobieżnych. Fajnie gdyby komfort malał wraz z wiekiem pojazdu, ale nie bardziej niż do np. 70% wartości początkowej.
i/albo obniżka za stosunek siedzących do siedzących+stojących jest za mała.
McZapkie napisał(a):Tak więc używanie spadku stawki po 150 dniach nie jest miarodajne gdy w grę wchodzą różne towary, do tego dochodzą newgrfy które modyfikują spadek stawkiCo do innych setów, modyfikacje są dla nich identyczne, zaś różnice w stawkach raczej nie byłyby jakoś specjalnie większe. W przypadku dodatków jedynie modyfikujących tempo spadku, różnice byłyby identyczne. Tu nie chodzi o wykazanie ile dokładnie zarobisz, ale tylko o nieco bardziej precyzyjne niż w przypadku zbyt ogólnych określeń słownych i możliwie miarodajne pokazanie różnicy w komforcie i tego jaki ma wpływ. Przyznasz chyba, że parametry na poziomie ~147% i ~157% byłyby bardziej miarodajne niż np. 282% i 700%.
Ewentualnie widzę jeszcze jedną możliwość. Aby procenty wyciągnąć z podwójnie spierwiastkowanych modyfikatorów (tych dodatnich), co dawałoby taki efekt: 1.0 - 100%, 2,82 - 129%, 7.0 - 162%. Wagony restauracyjne mogłyby mieć uśrednioną wartość dodaną +22%, co wynika z tego: ^^1.5=1.1 ^^3,32=1,35 (1,1+1,35)/2=1,225. Trwałość towaru również mogłaby być wartością dodaną np. 2.0 - +18%. Chyba nawet to by było najlepsze rozwiązanie(?).
Lw25 napisał(a):Na pewno autokar nie powinien mieć wyższego komfortu od pociągu.No nie wiem, ja tam często wolałem jeździć autobusem niż pociągiem
Co innego wybieranie się na drugi kraniec polski stojąc całą drogę w miejskim autobusie. Ale stania w ED72 też nie uznałbym za bardziej komfortowe. Oj, masz to poczucie humoru Tadeusz
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)