07-12-2015, 12:00
Jeśli próbujesz obsłużyć wszystkich pasażerów, to może być problem
Nie wiem czy jest to wykonalne za pomocą autobusów. Dodatkowo, grając z Dystrybucją Towarów, autobusy niekoniecznie przewożą pasażerów pomiędzy najbliższymi przystankami (pasażerowie "deklarują", na który przystanek chcą jechać i czasem "zapychają" autobusy, które nie odciążają obleganych przystanków).
Moja metoda jest taka, że najpierw buduję 5 przystanków: jeden pośrodku i 4 po każdej stronie świata
Buduję 4 autobusy, po dwa na dwie krzyżujące się trasy (np. dwa jeżdżą ze wschodu na zachód i dwa pozostałe z północy na południe). Potem, w miarę rozrostu miasta, wydłużam te trasy o 2-4 przystanki (tak, żeby te trasy były w miarę długie), a jeszcze później robię ich rozwidlenia - cały czas dokupując kolejne autobusy (po 2 na każdy nowy przystanek). Kolejnym etapem jest łączenie "ramion" powstałej "gwiazdy", tak, żeby utworzyć "pajęczą sieć". Poniżej przykład z tramwajami:
[Obrazek: hhciuzlm.png]
Nie jest to metoda idealna - np. nie rozwiązuje to problemu przepełnionych przystanków, szczególnie w samym środku sieci, gdzie tworzy się ogromny kocioł. Ale działa pozytywnie na rozwój miasta, a i moje pojazdy godziwie zarabiają (staram się, żeby dochód nie spadał poniżej 60 tys. PLN).
Najbardziej dochodowe autobusy to te, które jeżdżą przez całe miasto.
Polecam też budowanie długich przystanków - jeśli przystanek będzie miał długość np. 3 kratek, to pomieści jednocześnie 6 autobusów, a nie 2
Nie wiem czy jest to wykonalne za pomocą autobusów. Dodatkowo, grając z Dystrybucją Towarów, autobusy niekoniecznie przewożą pasażerów pomiędzy najbliższymi przystankami (pasażerowie "deklarują", na który przystanek chcą jechać i czasem "zapychają" autobusy, które nie odciążają obleganych przystanków).Moja metoda jest taka, że najpierw buduję 5 przystanków: jeden pośrodku i 4 po każdej stronie świata
Buduję 4 autobusy, po dwa na dwie krzyżujące się trasy (np. dwa jeżdżą ze wschodu na zachód i dwa pozostałe z północy na południe). Potem, w miarę rozrostu miasta, wydłużam te trasy o 2-4 przystanki (tak, żeby te trasy były w miarę długie), a jeszcze później robię ich rozwidlenia - cały czas dokupując kolejne autobusy (po 2 na każdy nowy przystanek). Kolejnym etapem jest łączenie "ramion" powstałej "gwiazdy", tak, żeby utworzyć "pajęczą sieć". Poniżej przykład z tramwajami:[Obrazek: hhciuzlm.png]
Nie jest to metoda idealna - np. nie rozwiązuje to problemu przepełnionych przystanków, szczególnie w samym środku sieci, gdzie tworzy się ogromny kocioł. Ale działa pozytywnie na rozwój miasta, a i moje pojazdy godziwie zarabiają (staram się, żeby dochód nie spadał poniżej 60 tys. PLN).
Najbardziej dochodowe autobusy to te, które jeżdżą przez całe miasto.
Polecam też budowanie długich przystanków - jeśli przystanek będzie miał długość np. 3 kratek, to pomieści jednocześnie 6 autobusów, a nie 2
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)