14-12-2015, 23:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-12-2015, 23:17 przez LaChupacabra.)
Cóż, to chyba przez to, że idą święta taki bigos z sygnalizatorów się zrobił
Nie mam pojęcia co może być nie tak z ich kolorami, dlaczego niektóre czerwone piksele migają. Otwieram paczkę, którą zamieściłem na devie, otwieram jeden z rysunków w paintcie, wrzucam obok paletę ottd i wychodzi mi, że są to te same kolory. Wszystkie czerwone na szablonie "Windows Palette" należą do grupy kolorów "Normal". Na innej palecie DOS są to kolory B0-5/6/7/8.
Może jest to kwestia użycia innych kolorów w zwykłych, niepowiększonych rysunkach i tych x2? Tutaj pytanie: Czy rysunki w różnych skalach muszą być ze sobą zgodne, a jeśli tak to pod jakim względem?
Inny możliwy powód, to sposób w jaki tworzyłem grafiki, czyli na formacie BMP gdzie mogłem używać też innych kolorów (poligon specjalnie mam w kolorach palety RGB) - ale tych nie ma na gotowych rysunkach, są tylko z palety ottd.
Co do indeksowanej formy rysunków nie za bardzo rozumiem o co chodzi
Jeszcze jedną możliwością może być problem jaki mam ostatnio z kartą grafiki - grzeje się przy niemal wszystkim. Ale czy to w ogóle może wpływać na to jak zapisuje kolory??
Piszę i zamieszczam skrina tutaj - może ktoś będzie wiedział gdzie jest błąd?
Ale dzięki za linki - przydadzą się. Ten pierwszy niestety nie działa.
Nie mam pojęcia co może być nie tak z ich kolorami, dlaczego niektóre czerwone piksele migają. Otwieram paczkę, którą zamieściłem na devie, otwieram jeden z rysunków w paintcie, wrzucam obok paletę ottd i wychodzi mi, że są to te same kolory. Wszystkie czerwone na szablonie "Windows Palette" należą do grupy kolorów "Normal". Na innej palecie DOS są to kolory B0-5/6/7/8.Może jest to kwestia użycia innych kolorów w zwykłych, niepowiększonych rysunkach i tych x2? Tutaj pytanie: Czy rysunki w różnych skalach muszą być ze sobą zgodne, a jeśli tak to pod jakim względem?
Inny możliwy powód, to sposób w jaki tworzyłem grafiki, czyli na formacie BMP gdzie mogłem używać też innych kolorów (poligon specjalnie mam w kolorach palety RGB) - ale tych nie ma na gotowych rysunkach, są tylko z palety ottd.
Co do indeksowanej formy rysunków nie za bardzo rozumiem o co chodzi

Jeszcze jedną możliwością może być problem jaki mam ostatnio z kartą grafiki - grzeje się przy niemal wszystkim. Ale czy to w ogóle może wpływać na to jak zapisuje kolory??
Piszę i zamieszczam skrina tutaj - może ktoś będzie wiedział gdzie jest błąd?
TadeuszD napisał(a):To szare u podstawy słupa, to nie słup pomalowany na inny kolor, tylko betonowe "szczudło"...Wiedziałem, że to jest beton, ale nie mogłem znaleźć zdjęć, które dobrze by pokazywałby jak to dokładnie wygląda. Większość słupów jakie widziałem była w całości drewniana, a i znalazłem też takie, które były zabezpieczone farbą, nawet niektóre z betonowym fundamentem też tak wyglądały
Ale dzięki za linki - przydadzą się. Ten pierwszy niestety nie działa.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)