26-01-2016, 00:47
(25-01-2016, 22:13)LaChupacabra napisał(a): Ze statków chyba najlepszy byłby Squid Ate Fish. Ewentualnie Red Fish - ma większe ładowności (do 4000 ton), ale przy FIRS'ie i niedużych odległościach raczej ciężko będzie to wykorzystać (dodając set zwróć uwagę na opcję zmiany kosztów budowy kanałów).
Taka była właśnie pierwsza myśl. Co do kosztów - myślę, że obniżanie kosztów budowy kanałów itp. jest pomysłem mało trafionym (Kanał Bydgoski już jest, nie wiem gdzie można by było jeszcze jakiś zbudować), dlatego tę opcję wyłączę. Zresztą te koszty i tak standardowo nie są jakieś wysokie.
(25-01-2016, 22:13)LaChupacabra napisał(a): Co do samolotów, zależy czy chcesz, aby scenariusz był lajtowy i beztroski, czy aby jednak wymagał nieco wysiłku. W pierwszym przypadku chyba bardziej pasowałby AV8 ze względu na większą różnorodność dostępnych maszyn - poza samolotami, są również dostępne helikoptery i kilka sterowców. Dla drugiej opcji z podniesionymi kosztami użytkowania zdecydowanie lepiej pasuje WAS. Kiedyś testowałem ustawienia z nim nawet pod kontem serwera FIRS, a także właśnie Mapy Polski, tak aby set był uzupełnieniem a nie nokautem dla innych gałęzi transportu. Powiem, że całkiem nieźle to wyglądało. Niestety w ankiecie nie przeszłoTemat jest w archiwum propozycji zmian. Są tam szczegóły ustawień dla czterech różnych wariantów.
Chcę, aby każdy mógł swobodnie grać na mojej mapie. O ile na singu gra się bardziej dla przyjemności, to na multi chodzi bardziej o konkurencję i tutaj zwiększone koszty dla samolotów byłyby jak najbardziej wskazane. Ale dzięki za ogólny zarys tych dodatków - mam bazę do przemyśleń

(25-01-2016, 22:13)LaChupacabra napisał(a): 1. Poltram (13) i Polroad (28) w użytych wersjach mają bugi z dźwiękami - np. w przypadku przegubowego Solarisa gdy wyjeżdża z zajezdni słychać... dzwoneczek. Po dodaniu set z samolotami w przypadku niektórych tirów będzie słychać "odlotowe" dźwięki. Puki Zapkiemu nie uda się tego zmienić, chyba jednak lepiej będzie wrócić do poprzednich wersji (11 i 24).
Chcę, aby wszystkie dodatki były dostępne w menu gry. Mógłbym ewentualnie Polroad zmienić na Polish Road Set (wersja 5). Ale moim skromnym zdaniem, dźwięki nie są jakimś strasznym problemem i lepiej aby dodatki były aktualne i dostępne, niż przestarzałe i sprawiały problemy przy pobieraniu.
(25-01-2016, 22:13)LaChupacabra napisał(a): 2. Brak Reduced Passengers Payment - Już w przypadku zwykłego przemysłu, transportem innym niż pasażerskim zajmowali się hobbiści i pasjonaci - ciężko było mówić o jakiejkolwiek konkurencji. Jak to będzie w przypadku FIRS'a gdzie stawki za transport pasażerów paradoksalnie są jeszcze wyższe, najlepiej opisać można parafrazując słowa niejakiej waćpanny Bieńkowskiej: "Przemysł?! Tylko idiota wozi towary".
To jest dobry pomysł. Na pewno dodam.
(25-01-2016, 22:13)LaChupacabra napisał(a): 3. Goleniów, Kamień Pomorski, Drawsko Pomorskie, Bytów, Kościerzyna, Mrągowo, Szczytno... łyso na tej północy
Miasta stawiałem według liczby mieszkańców - od 25 tys. wzwyż. To, że Mazury są tak mało zaludnione, to już nie moja wina. Jakiś powód takiego zaludnienia jest i nie chcę tego zmieniać na siłę. Dla mnie bezsensem jest stawiać np. miasta w każdej gminie tylko po to, by były rozmieszczone równomiernie po całej mapie.
(25-01-2016, 22:13)LaChupacabra napisał(a): 4. Przedmieścia, Jezioro, Zatoka... na morzu. Można by było pozamieniać te nazwy na coś w rodzaju "Łowisko Łeba nr2".
To jest problem z domyślnym nazewnictwem stacji. Również w angielskiej wersji językowej. Generuję mapę automatycznie za pomocą import_land i nie mam zamiaru za każdym razem zmieniać tych nazw.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)