05-02-2016, 00:18
Najchętniej wybrałbym skrypt, który współpracowałby z FIRSem, aby zachęcić graczy do korzystania z przemysłu (i jednocześnie trochę zniechęcić do transportu pasażerów).
W skrócie na temat poszczególnych skryptów:
- Real Growth 7 - ma wiele wad, w tym możliwość ogromnego rozrostu miast (skutek odwrotny do zamierzonego)
- City Controller 7 - brak wymierania miast (wg mnie to wada - więcej o tym poniżej)
- Renewed City Growth 5 - ten wygląda całkiem dobrze, poniżej napiszę jeszcze kilka słów na jego temat
- Balanced City Growth 3 - raczej odpada, czytelność musi być, a brak wymierania miast mnie nie przekonuje (więcej na ten temat poniżej)
- City Growth Limiter 6 - podoba mi się prostota i możliwość wykorzystania na mapie z inną ekonomią niż FIRS
- City Buildier 111 (tryb FreeBuildier) - błędy, chyba za dużo trzeba by było w nim "grzebać"
Najbardziej podoba mi się Renewed City Growth 5.
1. Według mnie wymieranie miast nie jest błędem, ani problemem. To logiczne, że skoro nagle transport i przemysł przestają istnieć lub zaczynają mocno kuleć, to miasto powinno wymierać. Innymi słowy - jeśli przemysł i transport w mieście wymierają, zwiększa się bezrobocie, to ludzie się wyprowadzają. Naprawdę nie wiem dlaczego w tych opisach tak bardzo się tego uczepiłeś, LaChupacabra
To jest jak z podlewaniem kwiatka, jak przestaniesz go podlewać, to usycha.
2. "Progi":
Niekoniecznie - takich miast na początku jest 12, w tym Praga ma ~10000-12000, a Warszawa ~8000. Mam sporo save'ów z serwera i w różnych latach ta liczba zwiększa się jedynie do 20-30, powyżej 1000 to ok. 40 miast (wszystkich jest ok. 250). Druga sprawa jest taka, że w rzeczywistości takie duże miasta nie są samowystarczalne i potrzebują dostaw żywności. Z czegoś ten chleb trzeba przecież codziennie piec dla kilkuset tysięcy mieszkańców
Poza tym - czy to nie chodzi właśnie o to, żeby nie było tak prosto je rozbudowywać? Według mnie narastające wymagania zmuszają gracza do jakiegoś większego wysiłku, do większej pracy nad swoją firmą, niż postawienie dwóch stacji w dwóch największych miastach i czerpanie wiecznych korzyści, klonując jedynie pociągi.
3. Wpływ na rozwój okolicznych miast:
Również jest to dla mnie zrozumiałe - dlaczego miasto musiałoby akceptować wszelkie ilości towarów, skoro ich nie potrzebuje? Jeśli np. Warszawa dostała wystarczającą ilość żywności, to dlaczego Pruszków, czy Marki miałyby na tym nie skorzystać?
4. Problem w Renewed City Growth 5 jest jedynie tego typu, że nie każde miasto posiada przedsiębiorstwa dla określonych kategorii. Chociaż nie wiem czy jest to aż tak złe, skoro 80% wymaganego ładunku ma trafiać do Sklepów spożywczych, Hoteli i Stacji benzynowych, które są w praktycznie każdym większym mieście.
Podsumowując:
- dla mapy z FIRSem wybrałbym Renewed City Growth 5
- dla mapy ze standardowymi przedsiębiorstwami wybrałbym prosty City Growth Limiter 6
Oczywiście oprócz skryptu zastosowałbym również niższe stawki za przewóz pasażerów.
W skrócie na temat poszczególnych skryptów:
- Real Growth 7 - ma wiele wad, w tym możliwość ogromnego rozrostu miast (skutek odwrotny do zamierzonego)
- City Controller 7 - brak wymierania miast (wg mnie to wada - więcej o tym poniżej)
- Renewed City Growth 5 - ten wygląda całkiem dobrze, poniżej napiszę jeszcze kilka słów na jego temat
- Balanced City Growth 3 - raczej odpada, czytelność musi być, a brak wymierania miast mnie nie przekonuje (więcej na ten temat poniżej)
- City Growth Limiter 6 - podoba mi się prostota i możliwość wykorzystania na mapie z inną ekonomią niż FIRS
- City Buildier 111 (tryb FreeBuildier) - błędy, chyba za dużo trzeba by było w nim "grzebać"
Najbardziej podoba mi się Renewed City Growth 5.
1. Według mnie wymieranie miast nie jest błędem, ani problemem. To logiczne, że skoro nagle transport i przemysł przestają istnieć lub zaczynają mocno kuleć, to miasto powinno wymierać. Innymi słowy - jeśli przemysł i transport w mieście wymierają, zwiększa się bezrobocie, to ludzie się wyprowadzają. Naprawdę nie wiem dlaczego w tych opisach tak bardzo się tego uczepiłeś, LaChupacabra
To jest jak z podlewaniem kwiatka, jak przestaniesz go podlewać, to usycha.2. "Progi":
(04-02-2016, 02:00)LaChupacabra napisał(a): Bez względu na ustawienia już miasta powyżej 2000 mieszkańców zaczynają wymagać dla dalszego rozwoju dostaw żywności lub towarów. W warunkach mapy Polski oznaczałoby to, że niemal każde miasto wymagałoby takich dostaw
Niekoniecznie - takich miast na początku jest 12, w tym Praga ma ~10000-12000, a Warszawa ~8000. Mam sporo save'ów z serwera i w różnych latach ta liczba zwiększa się jedynie do 20-30, powyżej 1000 to ok. 40 miast (wszystkich jest ok. 250). Druga sprawa jest taka, że w rzeczywistości takie duże miasta nie są samowystarczalne i potrzebują dostaw żywności. Z czegoś ten chleb trzeba przecież codziennie piec dla kilkuset tysięcy mieszkańców
Poza tym - czy to nie chodzi właśnie o to, żeby nie było tak prosto je rozbudowywać? Według mnie narastające wymagania zmuszają gracza do jakiegoś większego wysiłku, do większej pracy nad swoją firmą, niż postawienie dwóch stacji w dwóch największych miastach i czerpanie wiecznych korzyści, klonując jedynie pociągi.3. Wpływ na rozwój okolicznych miast:
(04-02-2016, 02:00)LaChupacabra napisał(a): Kolejnym problemem jest pewien fjuczer robi często więcej szkód niż pożytku, mianowicie chodzi o to że rozwój jednego miasta ma wpływ na rozwój okolicznych. Jest jakiś błąd w skrypcie, bo dość często jest tak, że miasto do którego dostarcza się nawet gigantyczne ilości wszystkiego co można nie chce się rozwijać, zaś wszystkie okoliczne puchną w najlepsze.
Również jest to dla mnie zrozumiałe - dlaczego miasto musiałoby akceptować wszelkie ilości towarów, skoro ich nie potrzebuje? Jeśli np. Warszawa dostała wystarczającą ilość żywności, to dlaczego Pruszków, czy Marki miałyby na tym nie skorzystać?
4. Problem w Renewed City Growth 5 jest jedynie tego typu, że nie każde miasto posiada przedsiębiorstwa dla określonych kategorii. Chociaż nie wiem czy jest to aż tak złe, skoro 80% wymaganego ładunku ma trafiać do Sklepów spożywczych, Hoteli i Stacji benzynowych, które są w praktycznie każdym większym mieście.
Podsumowując:
- dla mapy z FIRSem wybrałbym Renewed City Growth 5
- dla mapy ze standardowymi przedsiębiorstwami wybrałbym prosty City Growth Limiter 6
Oczywiście oprócz skryptu zastosowałbym również niższe stawki za przewóz pasażerów.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)