05-02-2016, 18:42
(05-02-2016, 12:01)McZapkie napisał(a): Nawet przy 50% mniejszej stawce wpływy z pasażerów są nadal duże (zwłaszcza w późniejszym okresie) w porównaniu z towarami.Zgadzam się w 200%. O tej redukcji generowania pasażerów i poczty napisałem już jakiś czas temu w temacie projektu polskich budynków Sojity. Taką opcję ma Canadian City Buildings - warto by było ją dodać do setu.
Aczkolwiek lepszym rozwiązaniem byłaby mniejsza ilość pasażerów/poczty generowana, ale tego bez patcha lub specjalnych budynków nie da się zrobić.
pAter napisał(a):Najchętniej wybrałbym skrypt, który współpracowałby z FIRSem, aby zachęcić graczy do korzystania z przemysłu (i jednocześnie trochę zniechęcić do transportu pasażerów).Ja najchętniej zakodowałbym tego NWD, który dawałby swobodę w sposobie rozwoju miasta. W tym skrypcie rozwój lokalnego przemysłu (wielkości produkcji okolicznych przedsiębiorstw), handlu (głównie dostawy żywności, towarów, materiałów budowlanych (do sklepów)) oraz budownictwa (zaopatrzenie w materiały budowlane) byłby dodatkowym bodźcem, nawet silnym, zwiększającym tempo wzrostu, ale nigdy warunkiem. To jest gra. Moim zdaniem nie jest dobrym rozwiązaniem wymuszanie na graczach zajmowania się wszystkim, tworzenia całego rozbudowanego łańcucha przemysłowego dla każdego miasta aby np. mógł sobie stworzyć samą sprawnie działającą sieć pasażerską, łączącą miasta większe niż kilkutysięczne. Cóż, niestety nie potrafię kodować
Ale może Milkowi się uda
Wkrótce postaram się zrobić jego pełny opis.pAter napisał(a):City Growth Limiter 6 - podoba mi się prostota i możliwość wykorzystania na mapie z inną ekonomią niż FIRSWszystkie wymienione skrypty działają również z innymi setami przemysłowymi. Jedynie BCG nie działa na standardzie. Także jeśli chcesz, śmiało możesz użyć RCG również dla zwykłego przemysłu. W opcjach skryptu jest ustawienie setu przedsiębiorstw, z którym będzie on używany. De facto nie jest to wybór setu, lecz ładunków, które będą brane pod uwagę - można wybrać dowolne ustawienie. CGL też nie będzie zły. Na pewno o wiele prostszy, ale te domyślne 65% jest zbyt wysokim ustawieniem. Ciężko będzie rozwijać nawet 20k miasta. Nie wiem czy nie ciężej niż z RCG. 30-40% dałoby trochę luzu. Poczta mogłaby mieć jeszcze 10% mniej.
pAter napisał(a):Według mnie wymieranie miast nie jest błędem, ani problemem.Nie chce mi się rozpisywać. Po prostu uwierz mi, że to będzie problem.
To nie będzie wyglądało dobrze. A jak się chwilę przyjrzeć to za wiele realizmu w tym nie ma. Bo niby dlaczego w takim razie nietknięte przez nikogo miasta z zerowymi dostawami trwają w najlepsze? Chodzi o to, że te mniejsze miasta będą całkowicie wymierać, a nie tylko się kurczyć. Zaś po tych, które się skurczą, pozostanie łysa siatka ulic. Lepiej jest to wyłączyć. RCG pośrednio daje taką możliwość poprzez zwiększenie minimalnego tempa wzrostu miast, które domyślnie wynosi co 10000 dni. pAter napisał(a):ProgiTen skrypt ma strasznie pokrętne ustawienia. Wcześniej, gdy testowałem go na niby łatwych miasta bez żywności/towarów nie chciały rosnąć powyżej 2-3k. Zaś ostatnim razem na domyślnych osiągały ok.10k. To przez to, że ustawiłem minimum supply (minimalne dostawy z danej grupy, aby miasto rosło) poniżej 50%, co jest wartością minimalną, aby skrypt mógł działać poprawnie. W tym ustawieniu, a raczej metodzie obliczenia uniemożliwiającej podanie niższych wartości, właśnie leży główny problem tego skryptu - dostawy nie tylko wpływają na rozwój, ale są wymagane. Ale suma sumarum możliwy jest jednak większy wzrost miast z wyłącznym transportem pasażerskim - po 100 latach może osiągną te 8-10k mieszkańców

pAter napisał(a):Wpływ na rozwój okolicznych miast (...) Również jest to dla mnie zrozumiałe - dlaczego miasto musiałoby akceptować wszelkie ilości towarów, skoro ich nie potrzebuje?Tu nie chodzi o brak akceptacji - ona jest, ale o to, że pomimo wszelkich dostaw, miasto się nie rozwija. Za to jego sąsiad, pomimo całkowitego braku tych dostaw, może rosnąć osiągając nawet większe rozmiary! Wyobrażasz sobie, aby Marki, Ząbki czy Piaseczno były większe od Warszawy? Ale nie wiem jak ten mechanizm dokładnie działa. Może na mapie Polski nie będzie z tym, takiego problemu. Ten co widać na screenie był na mapie z tylko dwoma miastami. Może skrypt nie miał jak dzielić wpływu?
pAter napisał(a):Problem w Renewed City Growth 5 jest jedynie tego typu, że nie każde miasto posiada przedsiębiorstwa dla określonych kategoriiTo akurat może być zaleta
Trzeba jednak powiedzieć, że taką możliwość po części dają też inne skrypty. Można dzięki temu w pewnym stopniu ustalić, które miasta będą miały większe szanse rozwoju, a które nie bardzo. Dlaczego niby na Śląsku jest tak wielkie zaludnienie, a nie na mazurach? Dodatkową zaletą jest to, że w ten sposób da się ograniczyć możliwości wzrostu miast, do których przypisane są wysypiska
W tym wypadku możliwość fundowania przedsiębiorstw mogłaby to popsuć.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)