25-02-2016, 00:43
(24-02-2016, 20:11)Milek7 napisał(a): Konkrety jakieś potrzeba, w szczególności co do górnej granicy parametrówNo to mnie trochę zmartwiłeś, bo to w sumie było jedno ze sztandarowych założeń tego tego skryptu
A1 - ok, można policzyć wyprodukowanych pasażerów i pocztę
A2 - jak już wcześniej mówiłem, nie da się sensownie liczyć miast, więc jest tylko liczba pasażerów którzy przyjechali z innego miasta. ile ich musi być?
B - ok, nie ma problemu
C - można odczytać wielkość produkcji, ale jaką przyjąć wartość maksymalną?
D - to samo, można odczytać dostawy, ale jaką przyjąć wartość maksymalną?
E - to samo
Nie wiem czy naprawdę nie da się tego jakoś obliczyć. Na przykład w panelu stacji jest informacja o źródle skąd przybywają np. pasażerowie, więc może jednak byłaby na to jakaś szansa. Co prawda są to stacje, ale te jak pisałeś da się, lub nawet są przypisane do konkretnych miast? No ale też chyba dość ważne, aby nie było to zbyt zawiłe.Te ilości pasażerów, no cóż, średnio mi się to podoba, ale jeśli nie będzie możliwe liczenie miast, w ostateczności też może być.
Tutaj jednak rodzi się pytanie: jaki rodzaj rozwoju byś zastosował? No i tak właściwie to powinienem zapytać jak to w ogóle działa?? Mondruję się tutaj, a tak naprawdę to tej podstawy nawet nie znam. Chodzi o konkrety, jak to jest liczone. Na przykład w przypadku tego "liniowego" rozwoju, czy te np. co 16 dni oznacza, że co taki czas dodawany jest nowy element miasta, czy to tylko informacja poglądowa?? Ogólnie myślałem o czymś takim, aby spełnienie wszystkich warunków oznaczało maksymalne tempo wzrostu o ustalony procent populacji co miesiąc - im większe miasta tym ten maksymalny procent byłby mniejszy. Mniejsza o założenia, napisz może lepiej jak to działa, lub może działać. Bez tego trochę ciężko jest mi napisać jakieś konkrety.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)