17-07-2016, 16:51
(16-07-2016, 10:06)Walter Novotny napisał(a): ED250 zabiera aż 402 pasażerów. Jego odpowiednik czyli Husarz i 1 wagon 1 klasy i 5 wagonów 2 klasy zajmuje 5,2 pola. Z WARSem 5,9 pola. Stacja o długości 6 pól nie jest wcale taka duża. Należy pamiętać, że w rzeczywistości skład ma długość 187,4 m czyli wymaga 200m peronu. Długość około 5,3 pola pasuje skalą do pozostałych składów. Skład o wysokim komforcie i dużej prędkości zabierający ponad 400 osób i krótszy od 5 pól byłby moim zdaniem zdecydowanie przegięty. To jest skład dalekobieżny i nie staje na wioskach więc jak miałby się nie mieścić? Na dużych zaś mapach gdzie można budować perony nawet na 11 pól będzie możliwe uruchamianie podwójnego ED250 analogicznie do ICE w Niemczech.
W rzeczywistości ED250 jest dość duży (porównywanie go z EN57 jest bezcelowe) i w secie powinno to być zachowane.
Masz rację w sprawie rzeczywistych danych i wymiarów ED250, ale ja sprawdziłem, jak będzie prezentować się ten EZT w wersji skróconej i proponuję przygotowanie osobnego dodatku tylko z jednym EZT – właśnie ETR610, ale w skróconej wersji i z możliwością stworzenia składu w różnych długościach. Tzn. kupujesz czoło i osobno dokupujesz wagony. Takie rozwiązanie zastosowali autorzy dodatku, o którym już kiedyś wspominałem. Wtedy będzie można grać z użyciem "Pendolino" w wersji bardzo zbliżonej do rzeczywistej, a jednocześnie osobnej, poza polskim zestawem, w wersji konkurencyjnej do istniejącego dodatku ETR680. Może być takie rozwiązanie? Sam zobaczysz, że ten krótszy skład nie jest wcale taki zły, jak ten, który zaprezentowałeś powyżej. Chodzi o możliwość stworzenia składu dużych prędkości na bazie ETR610, a jednocześnie nie będącego tylko i wyłącznie wersją 7-członową dla PKP. Dla przykładu podam składy 4-członowe ETR610 używane w Hiszpanii. Skróciłem ED250 nieznacznie, więc w wersji dla PKP i tak ma trochę ponad 5 kratek.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)

![[Obrazek: 404ED250.png]](https://openttd-polska.pl/uploads/other/404ED250.png)