Jak pozbyć się korku pociągów?
(14-08-2016, 15:10)LaChupacabra napisał(a): W takim razie mam dwa pytania Smiley16
1. Ile pociągów nadal stoi w korku za stacjami na południu w twoim rozwiązaniu?
2. Ilu pasażerów wciąż oczekuje na transport na północnych stacjach?

(14-08-2016, 14:33)kabexxx napisał(a): Przekombinowałeś. Jak powiedziałem, wystarczą trzy perony.
No! Zdążyłeś zmienić dwa na trzy, więc jedno pytanie wykreślamSmile

Te stacje co zrobiłem, to bardziej przykład rozwiązań niż dostosowanie infrastruktury do obecnego ruchu i obciążenia linii. Trzeba jednak pamiętać, że miasta rosną i to co teraz jeszcze wydaje się przerostem formy nad treścią, za x lat będzie już podchodziło pod infrastrukturalną anoreksje. A poza tym, gra się dla fanu, nie tylko dla mega zyskówWink
Było dwa?! Oj, sorki, no nie, nie dałoby się.

Na sprawę numer dwa nie zwróciłem uwagi z jednego powodu:
Można to rozwiązać transportując innym kanałem. Gdy nie ma CargoDista po prostu do innego miasta, a gdy jest Cargodist - to przecież obowiązkowo między północnymi. I najlepiej jeszcze dwukierunkowo.
Szczerze mówiąc, przy takim wielokrotnym przewymiarowaniu sieci, wybudowanie od razu dwukierunkowej w rozsądnym zakresie byłoby wręcz tańsze. Poza tym, pamiętaj, że w praktyce stosuje się bardziej pojemne pociągi, niż jednowagonowe Big Grin

Sieć się rozwija w różnych kierunkach, więc przy rozwoju, w danym kierunku wyjeżdża wręcz coraz mniej pasażerów. Nawet jeśli to rośnie wraz z rozbudową miasta, to tylko do pewnego momentu. Ale to już zrąbana mechanika gry, bo przy metropoliach przy granicy największych wielkości, po prostu nie da się przetransportować wszystkich pasażerów.

W przypadku takiej sieci, wszelkie rozszerzenia do kilku torów, niebotycznie wielkie Ro-Ro "wyprzedzanie" itp. jest bez sensu. Przecież to są takie same pociągi, żaden szybciej nie pojedzie. Jedynie na stacjach jest to potrzebne (bo wąskie gardło), w sumie tak samo można by było rozwiązać sytuację z tunelami - jeśli nie dałoby się wybudować krótszych niż w oryginale, to wybudowanie drugiego obok (w każdym kierunku) rozwiązałoby problem - oczywiście nadal przy powrocie na jeden tor, ponieważ kolejność wjazdów/wyjazdów i czasy przejazdów są identyczne.

Wiadomości w tym wątku
RE: Jak pozbyć się korku pociągów? - przez kabexxx - 14-08-2016, 18:40

Skocz do:

[-]
Zamknięcie forum OpenTTD Polska
Forum OpenTTD Polska zostało wyłączone. Obecnie znajduje się tu archiwum dyskusji o dodatkach tworzonych przez naszą społeczność.
Po aktualne treści i dyskusje zapraszamy na nasz discord! :)

[-]
Discord