02-10-2016, 13:22
(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Czy możesz wysłać mi ten poprawiony obrazek?Wyślę albo zamieszczę tutaj jak znajdę trochę czasu by go zrobić razem z rzutem w drugą stronę. Ten co zamieściłem, to tak na żywca zrobiłem

(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Co do kosztów to testowałem, hybryda w ruchu ma mniejsze o około 1.25x niż zwykły,Ale w grze te różnice praktycznie nie istnieją. Bo co to jest 2tys. zł przy dochodzie na poziomie 150-300 tys.? Nikt w grze nie będzie wybierał tego autobusu ze względu na koszty, a jedynie co najwyżej ze względu na "ładniejsze malowanie" i "modniejszą nazwę". Dlatego uważam, że przydałoby się coś zmienić w tym kierunku.
ale to też zależy od sposobu eksploatacji, ponieważ koszty są zmienne (zależą od prędkości).
Ponadto hybryda ma większą moc, więc lepsze przyspieszenie.
(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Nie mam możliwości uzależnienia kosztów od przyspieszenia, zresztą to wbrew fizyce,EPIC FAIL!
w rzeczywistości ilość paliwa nie zależy od przyspieszenia tylko właśnie od osiąganej prędkości.
Zużycie paliwa zależy od używanej mocy, a ta jest zawsze większa podczas przyśpieszania. Powiedz np. dlaczego zużycie paliwa jest większe w mieście a nie w trasie, gdzie jedzie się o wiele szybciej? Z resztą jeśli jechałeś samochodem z komputerem pokładowym, to pewnie zauważyłeś, że chwilowe zużycie nawet w małym aucie może osiągać 20, 30 a nawet ponad 40 litrów na 100km. Nie jestem pewien czy rzeczywiście nie ma takiej możliwości, bo gdzieś to chyba już widziałem - sprawdzę to jeszcze. (na pewno jest ten efekt w setach samolotowych)
(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Inną sprawą jest problem balansów kosztów autobusów dalekobieżnych i miejskich - mimo obniżonego komfortu ładowność miejskich wygrywa nawet na dużych dystansach.Dlatego właśnie proponowałem jakiś czas temu większe zróżnicowanie poziomu komfortu, tz. nawet znaczne obniżenie go dla autobusów miejskich.
(02-10-2016, 12:44)McZapkie napisał(a): Muszę dodać jakiś czynnik usprawiedliwiony tym, że w miejskich autobusach są kontrolerzy biletów, płacić trzeba za dytrybucję biletów itp.Po prostu podnieś koszt przewozu jednego pasażera
Koszt stały x masa + koszt pasażera x ilość(zmienna) x używana moc (są spaliny? jest gdzieś informacja) = łączny, chwilowy koszt utrzymania.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)