17-10-2016, 17:15
(17-10-2016, 01:53)kabexxx napisał(a): Akurat tu problemem jest sam scenariusz. Jak wiele innych problemów, produkujecie sami zbyt mikolskim podejściem do strategicznych aspektów.
I takie patologiczne scenariusze jak Mapa Polski się często nie pojawiają. Więc należy go olać i zrobić to tak, by pasowało do realiów gry. A tu można zrobić to w prosty i efektywny sposób: zwykły zasięg dla zwykłych miejscowości oraz powiększony zasięg dla metropolii, ale z mniejszym mnożnikiem.
Po pierwsze, pomysł skryptu (a może i główna dyskusja, która pociągnęła go dalej) powstał właśnie przy tej mapie Polski, dlatego w ogóle pozwoliłem sobie zabrać głos.
Po drugie, twoje "nie-mikolskie" podejście (cokolwiek to znaczy) nie bierze pod uwagę różnych scenariuszy zdarzeń. Czym nazywasz realia gry? Twoje preferencje? Nie każdy generuje sobie mapę na domyślnych ustawieniach. W jednym przypadku miasta będą blisko siebie, po kilka przedsiębiorstw na miasto, a w drugim będą 3 miasta na dużej mapie, a rzadko rozłożone przedsiębiorstwa poza zakładanym zasięgiem w skrypcie, który jest tu planowany. Jak widzisz, podałeś wspaniały, prosty i przede wszystkim efektywny sposób, nie powiem. Oprócz tego, nie każdy gra na losowych scenariuszach - w pewnych przypadkach zakładane są określone strategie, balans, jeśli chodzi o rozłożenie miast i przedsiębiorstw. Dlatego właśnie pytałem czym ma być zasięg i podałem przykład z mojej mapy.
(17-10-2016, 13:18)McZapkie napisał(a): Proponuję w ten sposób trzymać się tego, co robi openttd, czyli jak on przyporządkowuje fabrykę do miasta, to niech skrypt też za tym idzie,
raz że ludzie są do tego przyzwyczajeni i łatwo mogą sprawdzić która fabryka daje wkład (a nie liczyć odległość), dwa że ułatwia to życie autorom scenariuszy.
Z tym się zgadzam - rozwiązuje to problemy, o których pisałem, a jednocześnie trzyma się mechaniki gry.
![OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM] OpenTTD #Polska - Polskie forum gry OpenTTD [ARCHIWUM]](https://forum.openttd.pl/images/logo.png)